Vodič za štednju struje u svakoj prostoriji

282

Sitne promjene u vašem domu i svakodnevnom ponašanju mogu osjetno da poprave bilans u kućnom budžetu, a dom učine boljim mjestom za život i istovremeno doprinesu očuvanju planete.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta za svaku prostoriju vašeg doma koje možete primijeniti već od danas, a nalaze se i među preporukama Svjetskog fonda za prirodu (World Wide Fund for Nature).

Ulaz u dom

Neka sijalice koje koristite budu štedljive. Iako je štedljiva sijalica skuplja od obične, njena korist je višestruka. Osim što traje četiri puta duže od obične, štedljiva troši četiri puta manje struje. To znači jedan plus za vaš kućni budžet i još jedan za našu planetu.

Kuhinja

Ovaj dio doma je tradicionalno veliki potrošač struje, a nekoliko jednostavnih poteza mogu da obezbijede veliku uštedu. Pri kupovini frižidera, rerne ili mašine za pranje sudova kupite model koji najviše štedi energiju. Iako je u startu nešto skuplji, na dugoročnom planu će se pokazati kao bolja investicija, jer će i računi za struju biti značajno manji.

Kuvanje, osim što je zabavno i relaksirajuće, može da bude i ekonomično. Dovoljno je samo da stavite poklopac na šerpu dok kuvate i na taj način štedite i do 30 procenata električne energije.

Važno je i da ne držite vrata frižidera otvorena duže nego što je to neophodno jer na taj način brzo rasipate energiju, a ako nije neophodno, ne stavljajte šporet i frižider ili zamrzivač jedan do drugog.

Na pranju sudova takođe možete štedjeti ako perete ekonomično i mašinu za sudove koristite samo kada se napuni.

Dnevna soba

Neka televizor, muzički uređaj i kompjuter u vašem dnevnom boravku ne budu uključeni kada nikoga nema. Isključite ih kada ih ne koristite, jer troše između 10 i 60 procenata struje koju koristite i kada su na “stand by” opciji.

Kupatilo

U kupatilu postoje veliki potrošači električne energije kao što su bojler i mašina za pranje veša. Koristite ih u intervalima jeftinije struje. Mašinu za pranje rublja koristite ekonomično i uključujte je samo kada je puna. Koristite prašak za pranje koji odgovara pranju na niskim temperaturama i ekonomične programe.

Potrošnju vode takođe možete smanjiti tuširanjem umjesto kupanjem u punoj kadi jer na taj način potrošite višestruko više vode, piše Super žena.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!