Bogat program 52. “Kočićevog zbora”

1082

Bogat program pripremljen je za ovogodišnji 52. „Kočićev zbor“, koji će biti održan od 21. do 27. avgusta ove godine. Za razliku od prošlih godina, kompletnu organizaciju vodi Grad Banja Luka.

Manifestacija će svečano biti otvorena u ponedjeljak, 21. avgusta u 20 časova u Parku „Petar Kočić“, gdje će biti otvorena i izložba fotografija pod nazivom „Kočićevo Zmijanje“, te, ujedno, i izloženi etno suveniri sa područja zmijanjskog platoa. Istog dana, na platou Manjače biće otvoreno 17. likovno saborovanje pod nazivom „Zmijanje 2017“.

Tradicionalno, program će idućeg dana, 22. avgusta, biti nastavljen polaganjem vijenaca na Kočićevom grobu u Aleji velikana u Beogradu. Istog dana, u Klubu književnika u Beogradu biće organizovano i književno veče.

Istovremeno, 22. avgusta će u Banskom dvoru biti otvorena retrospektivna izložba slika sa ranijim likovnih kolinija, organizovanih u okviru „Kočićevog zbora“, dok će u Parku „Petar Kočić“ biti priređeno „veče besjedništva“ kada će nastupiti studenti prava iz Beograda i Banjaluke.

Program se nastalja u srijedu, 23. avgusta, kad će u Parku „Petar Kočić“ biti odražno „veče satire“.

Za četvrtak, 24. avgust, predviđeno je otvaranje izložbe nakita pod nazivom „Tragovi“, dok će se u Parku „Petar Kočić“ predstaviti naši mladi pisci.

U okviru programa predviđenog za najmlađe, u petak, 25. avgusta, biće organizovana radionica za djecu „Zmijanjski vez“.
Istog dana biće promivisan i orginalni rukopis Kočićeve „Sudanije“. U okviru ovog programa, biće priređen i okrugli sto pod nazivom „Kočić – naš savremenik“. Kako bi našeg najvećeg pisca što više približili Banjalučanima, glumci Narodnog pozorišta RS će istog dana u Parku „Petar Kočić“ predstaviti Kočićeva djela u dijelu programa pod nazivom „Veče drame – Kočić na sceni“.

Za razliku od ranijih godina, borbe bikova, koje privlače veliki broj posjetilaca, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 26. i 27. avgusta na samom zborištu u Stričićima. Posjetioci će, između ostalog, na istoj lokaciji imati priliku i da pogledaju interesantnu izložbu domaćih životinja.

Za subotu je planirano da gradonačelnik Igor Radojičić u Gradskoj upravi organizuje prijem za književnike i učesnike svečane akademije, koja će biti organizovana uveče u Banskom dvoru. Istovremeno, u Gomionici će biti položeni vijenci na spomenik poginulim borcima, kao i na spomen ploču ocu Gerasimu. U subotu će, pored toga, biti održan i književni čas i Zmijanjska sopra u porti manastira Gomionica, dok će ispred osnovne škole u Stričićima biti organizovan nastup pjevača ojkača.

Centralnog i, ujedno, završnog dana manifestacije – 27. avgusta, biće promovisana djela dobitnika ovogodišnje „Kočićeve nagrade“ i nagrade „Zmijanjče“ koja se dodjeljuje najboljem mladom književiku. Tradicionalno, u nedjelju će na zborištu u Stričićima biti organizovan i bogat kulturno-umjetnički program. Tog dana, biće održana i završna borba bikova za nagradu „jablan“, kao i nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!