Detalji serije pljački na UKC: Vodila majku na terapije i pljačkala medicinare

1319

Policija je uhapsila Tanju Janković (30) iz Banjaluke zbog više krađa izvršenih u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske. Tokom istrage utvrđeno je da je Jankovićeva u julu i avgustu ove godine dovodila majku na terapije, a zatim iskoristila odsustvo zaposlenih radnika UKC RS i iz njihovih novčanika ukrala oko 500 maraka.

Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka, objasnila je da je osumnjičena identifikovana nakon istrage koja je vođena na ravjetljavanju krivičnih djela krađe izvršenih u prostorijama zdravstvene ustanove.

– Osumnjičena se tereti da je u vremenskom periodu od 11. jula do 10. avgusta ove godine izvršila tri krivična djela krađe iskoristivši odsustvo oštećenih i iz novčanika ukrala novac u ukupnom iznosu od oko 500 KM – navela je portparolka Policijske uprave Banjaluka.

Nakon informacija o krađama u UKC RS policija je odmah obavijestila dežurnog okružnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koji je naredio da se dostavi izveštaj protiv osumnjičene zbog počinjenih krađa.

– Policija nastavlja rad u cilju utvrđivanja da li se osumnjičena može dovesti u vezu sa drugim izvršenim krivičnim djelima protiv imovine – zaključila je juče portparolka Policijske uprave Banjaluka, Marija Markanović.

Policija je tako još jednom imala pune ruke posla kada se radi o serijskim pljačkama u najvećem zdravstvenom centru Republike Srpske.

Podsjetimo, prije tri mjeseca policija je uhapsila zdravstvenog radnika Marka Maleševića (21) iz Ribnika, jer je pljačkao pacijente na Klinici za onkologiju UKC RS.

Iako su detalji ovog slučaja ostali skriveni od očiju javnosti, „EuroBlic“ je otkrio da se Malešević nije zaustavio na jednom, već je počinio nekoliko krivičnih djela koja su okvalifikovana kao teške krađe.

Tokom istrage je utvrđeno da je Malešević iskorištavao teško zdravstveno stanje pacijenata koji su primali terapiju na Klinici za onkologiju UKC RS, nakon čega je krao njihove novčanike i zlatni nakit.

Nakon prijave o beskrupuloznom radniku UKC RS, nadležni tužilac je zatražio i dobio sudsku naredbu da se pretrese kuća na području Ribnika u kojoj živi osumnjičeni.

– Na osnovu naredbe Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu tokom pretresa kuće i pomoćnih objekata koje koristi osumnjičeni pronađeni su predmeti, odnosno novčanici sa ličnim dokumentima i nakit, a koji potiču iz krivičnih djela. Pronađeni predmeti biće dio materijalnih dokaza protiv osumnjičenog u budućem krivičnom postupku – izjavila je ranije Marija Markanović, portparol PU Banjaluka.

Protiv osumnjičenog je takođe dostavljen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka. Jedina sankcija koju je tada „zaradio“ Malešević bila je smanjenje plate i premještaj na drugu kliniku.

Blage kazne

Krivični zakonik Republike Srpske za krivična djela krađe predvidio je maksimalnu kaznu od tri godine zatvora.

Ukoliko se tokom krivičnog postupka dokaže krivica optuženi se može kazniti i novčanom kaznom.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!