Stomačni virus kao suvenir sa mora

1663

Povraćanje, temperatura, učestala stolica tegobe su sa kojima se ovih dana muči veliki broj građana koji su na ljetnjim putovanjima “pokupili” neugodni stomačni virus.

U Domu zdravlja potvrdili su da je u posljednjih mjesec dana povećan broj pacijenata koji se žale na “putničku dijareju”.

– Javljaju se građani sa stomačnim tegobama koji su nedavno boravili u primorskim zemljama, najčešće je riječ o norovirusu ili rotavirusu. Bolest se prenosi konzumiranjem zagađene vode ili hrane, korišćenjem zaraženog pribora za jelo zajedno sa osobom koja je oboljela ili preko prljavih ruku i loše higijene. Simptomi su gubitak apetita, mučnine, povraćanje, proliv, grčevi, bolovi u stomaku, glavobolja, malaksalost – rekla je specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Domu zdravlja, Mirela Kasabašić.

Ističe da su u težim slučajevima ovi simptomi izraženiji.

– Tada dolazi do dehidratacije i bolest može trajati i desetak dana u odnosu na uobičajenih dva do tri dana. U takvim slučajevima neophodno je liječenje u bolnici – kazala je Kasabašićeva.

Objasnila je da su na ovu bolest posebno osjetljiva mala djeca, starije osobe i hronični bolesnici a da liječenje podrazumijeva posebne mjere u kućnim uslovima.

– Tretiranje stomačnog virusa podrazumijeva snižavanje tjelesne temperature, mirovanje, nadoknadu tečnosti i elektroliota. Preporučuje se konzumacija dvopeka, nemasne supe, slane riže, kuvanog krompira, mrkve, banane a oboljeli treba da izbjegavaju mliječne proizvode i masnu hranu. U težim slučajevima neophodan je bolnički tretman – kazala je Kasabašićeva.

Stanovnica Nove varoši Dragana Marković kaže da je nedavno bila na ljetovanju u Crnoj Gori, i da su svi članovi njene četvoročlane porodice pokupili stomačni virus.

– Prvo je sinčić povraćao i imao proliv a onda i svi mi ostali, jedno po jedno. Na svu sreću, ozdravili smo, ali je bilo izuzetno neprijatno i nekoliko dana na odmoru smo preležali zbog viroze. Kada jedno u porodici oboli, teško da će ostali zaobići ovaj virus – kazala je Markovićeva.

Prevencija

U Domu zdravlja ističu da je važno preventivno djelovati u slučaju stomačne viroze.

– Bitno je poboljšati opštu i ličnu higijenu, dobro oprati hranu koja se konzumira sirova, pravilno termički obraditi namirnice. Preporučuje se da se na putovanjima koristi flaširana voda – navela je Kasabašićeva, piše Glas Srpske.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!