Bogdanić: Od iduće godine naknada po utvrđenoj invalidnosti za dijalizne pacijente

357

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da će u budžetu Srpske za narednu godinu biti uvedena stavka koja će se odnositi na naknadu pacijentima koji su na dijalizi, a na osnovu njihove utvrđene invalidnosti.

“Utvrdili su invalidnost ove populacije prije neke tri godine i tada smo poslali dopis republičkim i lokalnim institucijama da oni budu oslobođeni nekih obaveza kao što je to, na primjer, plaćanje parkinga”, rekao je Bogdanić novinarima nakon sjednice Skupštine Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Srpske održane u Banjaluci.

On je naveo da je za ovu godinu budžetom predviđen grant od 200.000 KM za rad ovog udruženja, te da je doznačeno 100.000 KM, a ostatak će biti doznačen do kraja godine.

Govoreći o zahtjevu ovog udruženja da svi pacijenti imaju HDF dijalizu, Bogdanić je rekao da je sa firmom “Frazenijus” dogovoreno da će od septembra svi pacijenti imati tu dijalizu, osim onih kojima se mora uraditi HD dijaliza.

“Poteškoća će biti u budućnosti i ono na čemu ćemo istrajavati je rješavanje problema vezane za transplantaciju i uključivanje u `Eurotransplant` tako da bi i naši pacijenti mogli dobiti organ iz druge države, a ne samo od srodnika, kakvo je danas stanje”, naglasio je Bogdanić.

On je podsjetio da su u ranijem periodu izgrađeni i dijalizni centri u Foči i Trebinju što je tražilo ovo udruženje, jer je za Vladu Srpske i ministarstvo bitan svaki pacijent bez obzira gdje se nalazi.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske Dejan Kusturić rekao je da će Fond pojačati kontrolu i insistirati na apsolutnom poštovanju ugovora sa “Frazenijusom”.

“Aktivnosti FZO u zadnjih pola godine je bilo da se u kvalitet usluge svim dijaliziranim pacijentima uključi HDF dijaliza sa cijenom nižom nego što je do sada bila i to smo uspjeli dogovoriti sa predstavnicima `Frazenijusa`”, naglasio je Kusturić.

On je rekao i da je dogovoreno kako da se reprogramiraju već postojeće obaveze Fonda i utvrdi nova dinamika, a da bi sa novom cijenom dogovorenom sa “Frazenijusom” FZO trbalo da se uklopi i na vrijeme finansira svoje obaveze.

Sekretar Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Srpske Aleksanda Radun rekao je da štrajka niti protesta koji su ranije najavljivali neki od dijaliziranih pacijenata neće biti.

On je dodao da su te aktivnosti bile najavljene bez konsultacija sa Skupštinom ovog udruženja, kao i da su obavljeni razgovori sa licima koja su najavljivala proteste i da su oni povukli takve svoje odluke.

“Vidjeli su da su napravili grešku. Možda tu ima i politike i nečeg još drugog i ovim putem želimo poručiti i poziciji i opoziciji da se ne koriste bolesnim ljudima i da, ako mogu, pomognu”, naveo je Radun.

Radun je naveo da se na Skupštini razgovaralo i o raspoređivanju sredstava koje je dobilo ovo udruženje, kao i da je konstatovano da ova populacija i dalje ostaje pri tome da budu “proglašeni invalidima”.

“Riječ je o tome da imamo papir da smo invalidi i da počinjemo da dobijamo određena sredstva po tom osnovu i imamo obećanje da će to biti riješeno u idućoj godini”, dodao je Radun, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!