Ivana Španović: Imam mnogo razloga za sreću!

1530

Iz pijeska se podigla kao feniks i preko noći riješila da stavi tačku na “slučaj London”, kao i na cijeli jedan ciklus koji teško da će neka rivalka uspjeti da ponovi u skoku udalj. Ivana Španović je riješila osmijehom da se bori protiv svih nedaća koje su je zadesile u finalu Svjetskog prvenstva, kada joj je u posljednjoj seriji, prilikom skoka za zlato, startni broj sa leđa dotakao pijesak i skratio šampionski rezultat sa 7,04-7,05 na 6,91.

Najbolja srpska atletičarka večeras ima let za Srbiju, a doček ispred Skupštine, koji su navijači željeli da prirede moralnoj pobednici, sačekaće neku drugu priliku. Ali možda ne mnogo dugo.

– Život je lep, postoji toliko razloga za osmeh – poručila je Ivana preko društvenih mreža dva dana poslije najvećeg peha koji je doživjela u karijeri.

Taj zlatni skok trebalo je da bude jubilarna, deseta medalja sa velikih takmičenja u nizu! Tačka na ciklus nije bila zlatna, ni srebrna, ni bronzana, ali Ivana ima mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da ostane nasmijana.

Od bronze na planetarnom šampionatu u Moskvi 2013, na svakom takmičenju je skakala sa jednog mjesta na postolju na drugo, pomjerajući granice ličnog rekorda od tadašnjih 6,82 pa sve do 7,24, koje je ostvarila na Dvoranskom evropskom prvenstvu u Beogradu. To je ukupno 42 centimetra za samo četiri godine…

Niko nikad u istoriji nije uspio da napravi takav niz medalja u njenoj disciplini. Da ne kiksne baš ni na jednom takmičenju. Španovićeva nije podbacila ni u Londonu, iako nije došla na šampionat u najboljoj formi.

Poslije evropskog zlata pred domaćom publikom, imala je mnogo problema s povredama tokom sezone na otvorenom. Kao što je njen trener Goran Obradović naglasio, na SP je stigla sa svega šest skokova.

I pored toga, skočila je do zlata, koje joj nije priznato zbog jednog parčeta papira koje je zakačilo pijesak. Nikada neće biti utvrđeno da li je on ostavio trag ili ne, ali Ivana ne namjerava da ostatak karijere provede žaleći za tom svjetskom titulom.

Kako je sama rekla, ne treba joj ta medalja da bi znala da je najbolja. U njenim nogama ima još toliko snage za nebeske letove, a u njenom srcu volje da pobijedi Amerikanke kad-tad.

SRBIJA NA SP

Prvi put još od Olimpijskih igara 2012, naš atletski tim nije uzeo medalju na velikim takmičenjima. U Londonu je bilo osam srpskih predstavnika, a Ivana je jedina bila blizu odličja. Ostali su učešće završili u kvalifikacijama, a Mihail Dudaš je odustao zbog povrede poslije sedam od deset disciplina, pišu Večernje novosti.

IVANINA ODLIČJA

Na otvorenom

2013. bronza SP Moskva

2014. srebro EP Cirih

2015. bronza SP Peking

2016. zlato EP Amsterdam

2016. bronza OI Rio

Dvorana

2014. bronza SP Sopot

2015. zlato EP Prag

2016. srebro SP Portland

2016. zlato EP Beograd

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!