Poskupljuju proizvodi od voća i povrća

874

Fabrike koje se bave preradom voća i povrća moraće posegnuti za uvozom sirovina zbog suše koja je uništila poljoprivredne kulture u RS, što će u konačnici uticati i na više cijene njihovih proizvoda na rafovima prodavnica i tržnih centara.

Enormno visoke temperature uticale su na smanjenje prinosa voća i povrća, a šteta u poljoprivredi je procijenjena na oko 300 miliona KM. Voćari i povrtari su zbog toga primorani i da dignu cijene svojih proizvoda. Talas rasta cijena biće nastavljen i već za nekoliko mjeseci u prodavnicama se mogu očekivati više cijene prerađevina.

– Uvijek kada se dese vremenske nepogode moramo da posežemo za uvozom sirovine. Može se očekivati da zbog slabije ponude budu više cijene domaćih sirovina, uvozne su tradicionalno iznad njih, a u lancu i naših proizvoda. Za koliko će i koji proizvodi poskupjeti za sada nije moguće precizirati – kazao je direktor prodaje u banjalučkoj “Vitaminci” Pero Marić i dodao da je već poskupjelo voće i povrće na tržnicama i u prodavnicama.

Poskupljenja najavljuju i iz “Prijedorčanke”, navodeći da je još u aprilu i mraz ostavio velike posljedice po voće.

– Dvije katastrofe u jednoj godini ostavile su nesagledive posljedice na poljoprivredne kulture. Sirovina je duplo skuplja. Kilogram šljive lani je koštao od 25 do 30 feninga, a ove godine 50. Samim tim biće skuplji i naši proizvodi. Lanac poskupljenja je neizbježan – kazao je direktor “Prijedorčanke” Nikola Vukelić.

Iste prognoze imaju i u bijeljinskom “Spektar drinku” u kojem nisu imali problema sa nabavkom sirovine sve donedavno kada su RS pogodile tropske vreline.

– Posljedice suše svi će osjetiti počevši od voćara i povrtara, preko prerađivača do potrošača. Već se suočavamo sa nedostatkom jabuke i moraćemo da posegnemo za uvozom. To će sigurno na kraju uticati i na cijenu naših gotovih proizvoda. Moramo mijenjati kalkulaciju jer ne možemo da radimo za džabe – kazao je rukovodilac prodaje i nabavke na domaćem tržištu u “Spektar drinku” Nebojša Jeftić.

U fabrici “Sava Semberija” iz Bijeljine kažu da će njihove prerađevine poskupjeti koliko budu više cijene sirovine.

– Poskupljenje gotovih proizvoda je neizbježno. Nemoguće je plaćati sirovinu skuplje, a držati istu cijenu proizvoda. Sirovina poskupljuje svaki dan, a do sada je primjetno da su cijene više i do 20 odsto – kazao je direktor “Sava Semberije” Vojo Kasanović.

U ovoj fabrici zbog nedostatka repromaterijala već rade sa smanjenim kapacitetom.

– Nismo proizveli predviđene količine proizvoda. Radimo smanjenim kapacitetom i isključivo proizvodimo robu za sigurne kupce sa kojima smo potpisali čvrste ugovore – naveo je Kasanović.

Ukidanje premije

Prerađivači ističu da ih je u nepovoljan položaj stavilo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS novim pravilnikom kojim je ukinulo premije za prerađivače.

– Ostale su samo premije proizvođačima i sada je stimulisan uvoz robe. Novcem od te premije pokrivali smo razliku u cijeni domaće i uvezene robe. Nije to veliki iznos novca, ali nama je mnogo značio – kazao je Vojo Kasanović, piše Glas Srpske.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!