Sramota: Lažni volonteri zarađuju na tuđoj nesreći

661

Pazite, prevaranata je sve više. I to onih koji se koriste tuđom mukom.

Dok u humanitarnim organizacijama Srpske broje svaku prikupljenu marku za liječenje teško oboljelih, lažni volonteri trljaju ruke. Da bi prigrabili što više para, zloupotrebili su i ime organizacije “Budimo ljudi”.

Od vrata do vrata su tražili pomoć, a onda su i građani posumnjali. Javili su se organizaciji i saznali da su bili prevareni.

“Sada smo imali dva telefonska poziva, gdje nam je rečeno da je u jednom slučaju mladić sa tetovažom na ruci tražio novac za liječenje nekog djeteta, a predstavljao se kao volonter Humanitarne organizacije Budimo ljudi. U drugom slučaju bila je žena koja je tražila novac”, kaže Adriana Basara iz Hunaitarne organizacije “Budimo ljudi”.

To se ne dešava prvi put. Lažni volonteri se pojavljuju godinama, i to sa svakom novom akcijom, kaže Basara. Organizacija nikada nije skupljala pare od vrata do vrata, nego uplatom na žiro-račun. Zato apeluje da građani obavezno traže akreditaciju i dobro se raspitaju kome daju svoj novac. A i kada ga daju, građani sumnjaju da ide u prave ruke:

“Zato što su to većinom prevare, ja mislim da se tu ljudi varaju. Uzimaju novce na tuđoj nesreći”

“To je jako teška tema, mnogi hoće samo da uzmu za sebe, a ovo ostalo… To je moje mišljenje.”

“Uvijek sam prosto razmišljao o tome da može postojati mogućnost da neko ko nema posao, da ide tako po ulici i traži pare koje ne zaslužuje. Ne znam, ponekad pomognem, ponekad ne.”

telop6

U prave ruke pare su dospjele za liječenje sina Slavka Vidovića. Tu pomoć ne zaboravlja ni danas.

“Zahvaljujući mnogo humanom narodu koji je omogućio da moje dijete ide u Rusiju, presadi rožnjače itd. Mi sada svaki put kada vidimo u porodici broj telefona ili bilo šta, onoliko koliko možemo, javljamo se i pomažemo”, kaže Slavko Vidović.

Da jedni pomažu, a drugi zarađuju na tuđoj nesreći odavno su upoznati i u policiji. Osobe koje su do sada prijavljene, identifikovane su i predate Okružnom tužilaštvu.

“Tu se radilo najčešće o krivičnim djelima pronevjera, a u slučajevima gdje inkriminisana radnja predstavlja prekršaj, lica su sankcionisanja podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu”, kaže Marija Markanović, portparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka.

Najčešće se, kažu, kršio Zakon o javnom redu i miru. A za to su plaćali od 500 do 1.500 maraka. Ko nije plaćao, kažnjen je zatvorskom kaznom, i to na 40 dana.

(ATV)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!