Karpatski kolač: Ovako dobar i kremast desert još niste probali

1464

Ako ste u potrazi za pravim ljetnjim, osvježavajućim kolačem, na pravom ste mjestu – karpatski kolač će vam se toliko dopasti da ćete ga praviti već sutradan, jer će toliko brzo nestati sa poslužavnika!

Sastojci za tijesto: 5 jaja, 2 dl vode, 150 g margarina, 200 g brašna, malo soli.

Sastojci za žuti krem: 3 pudinga od vanile, litar mlijeka, 250 g margarina, 8 kašika šećera.

Sastojci za bijeli krem: 200 g slatke pavlake, 200 g kravljeg sira, 5 kašika šećera u prahu, konzerva breskve iz kompota.

Priprema: Za tijesto, prokuvajte vodu sa margarinom. Kada se margarin otopi, dodajte brašno i miješajte sve zajedno na vatri oko 3 minuta. Sklonite sa vatre i ubacite jedno po jedno jaje i mutite. Dobijenu smjesu podijelite na pola za dvije kore.

Prvi dio premažite preko papira za pečenje u tepsiji i pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Isti postupak ponovite sa drugom korom. Za to vrijeme, pripremajte žuti krem – skuvajte puding sa predviđenom količinom mlijeka i šećera, a kad se ohladi dodajte margarin koji ste prethodno izgnječili.

Za bijeli krem, mikserom dobro umutite sir i posebno ulupajte slatku pavlaku. Potom, pomiješajte sir, slatku pavlaku i šećer u prahu.

Složite na sljedeći način: kora – žuti krem, voće iz konzerve, bijeli krem – druga kora.

Prije služenja dobro ohladite.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!