Lasta okupila umjetnike svih generacija

748

Umjetnici, naoružani kistom, bojama i platnom, vrijedno rade u okviru 12. likovne kolonije “Lasta 2017” koja ih je okupila u Laktašima.

Stvaraoci različitih generacija neumorno stvaraju nova djela na ovoj umjetničkoj smotri koja je zvanično otvorena u petak uveče u Galeriji laktaškog Centra za kulturu i obrazovanje, koji je organizator manifestacije. Kao i prethodnih godina početak je označilo otvaranje izložbe djela nastalih na prošlogodišnjem sazivu.

– Ove godine smo ugostili 11 umjetnika iz Republike Srpske i Srbije, a pored mladih imamo i već afirmisane stvaraoce, profesore Akademije umetnosti u Novom Sadu. Vlada jedna lijepa atmosfera, a pozitivna energija je svakako dobrodošla na ovakvim manifestacijama – rekla je direktorica Centra za kulturu i obrazovanje Laktaši Slađana Čovičković.

Dodaje da će se tokom trajanja kolonije učesnicima pridružiti i strip crtač Milorad Vicanović Maza.

– Koloniju će posjetiti i mališani iz Dječijeg vrtića “Princeza Katarina Karađorđević” koji će doći jedan dan da slikaju zajedno sa umjetnicima – kaže Čovičkovićeva.

Na koloniji, koja će trajati do 25. avgusta, učestvuju Miloš Vujić, Davor Grabovac, David Dronjak, Nikolina Peslać, Jagoda Šestić, Dragana Karanović, Branka Janković-Knežević, Slobodan Knežević, Lazar Marković, Milan Matavulj i Boris Eremić.

Selektor ovogodišnjeg saziva je istaknuta istoričarka umjetnosti Vidosava Grandić.

– Razlike u generacijskoj percepciji i interpretaciji istih ili sličnih tema u ovakvim sazivima ostvaruju dodatni efekat – kreativni podsticaj. Zato su slike i skulpture nastale na jedanaestom sazivu kolonije “Lasta” obeležene različitim likovnim vizijama interpretiranim po meri vlastitog mikrokosmosa, ali i po meri lepote dostupne slikarskom vidovitom pogledu – istakla je Grandićeva o izložbi.

Kao i prethodnih godina, umjetnici stvaraju po slobodnom izboru, odnosno djela nastaju u zavisnosti od njihove trenutne inspiracije.

Svečano zatvaranje kolonije najavljeno je za 25. avgust u 19 časova, takođe u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje.

Fundus

– Radujemo se što ćemo i ove godine, uz jedno lijepo druženje, obogatiti svoj fundus kvalitetnim umjetničkim djelima raznovrsnih stilova. Na taj način omogućićemo publici da uživa u različitostima koje se na kraju spoje u jednu cjelinu zvanu umjetnost – kaže Slađana Čovičković.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!