Broj u porastu: Od socijalne pomoći živi 29.000 osoba

611

Broj korisnika socijalne pomoći u RS svake godine raste za deset odsto, ali se iznos novca za ove namjene ne povećava, a uz to ove kategorije stanovništva suočene su sa dugom procedurom za ostvarivanje svojih prava po lokalnim zajednicama, zbog čega na prve isplate čekaju čak 19 mjeseci.

Manjkavosti ovoga sistema navedene su u izvještaju “Efikasnost ostvarivanja prava u socijalnoj zaštiti” koji je  objavila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Pravo na novčanu pomoć i pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica u 2016. godini ostvarivalo je 29.000 korisnika, što je dva odsto od ukupnog broja stanovnika. Od tog broja pravo na novčanu pomoć u 2016. imalo je 5.000, a dodatak za pomoć i njegu drugog lica 24.000 korisnika.

– Ukupan broj korisnika je u porastu. Prosječan godišnji rast je deset odsto, a u odnosu na 2013. taj broj je povećan za 30 odsto – naveli su revizori.

Novac u budžetu RS planiran za isplate ovih prava  prethodnih godina iznosio je 18 miliona KM i nije povećavan iako je to zahtijevao trend rasta broja korisnika i rast osnovice za usklađivanje visine prava.

– Izvršenja budžeta na ovoj poziciji bilo je iznad plana i iznosilo je do 21 milion KM. Ova sredstva čine 0,6 odsto budžeta RS – naglašeno je u izvještaju.

Revizori su ustanovili i da prosječno vrijeme trajanja postupka ostvarivanja prava u socijalnoj zaštiti iznosi duže od pola godine, a ovoliko čekanje na novac za osnovne životne potrebe i osiguranje socijalnog minimuma za egzistenciju ukazuje na nepravovremenost i gubljenje pune svrhe samog prava.

– Vrijeme donošenje rješenja, ali i čekanje na prvu isplatu prekoračuje rokove i narušava dinamiku plaćanja mjesečnih obaveza budžeta, RS i opština. Među korisnicima su postojale visoke razlike u vremenu čekanja na ostvarenje prava i do osam puta po opštinama i gradovima. Tako su u pojedinim korisnici na ostvarivanje prava čekali dva i po mjeseca, a u drugima lokalnim jedinicima i do 19 mjeseci – navedeno je u izvještaju.

Najbolja situacija u vezi sa ovim pitanjem je u Kalinoviku i Čelincu gdje korisnici na ostvarenje prava iz socijalne zaštite čekaju po dva i po mjeseca, dok u Krupi na Uni i Loparama to vrijeme doseže do 16 ili 19 mjeseci.

Revizori su preporučili Vladi RS, te ministarstvima  finansija i zdravlja i socijalne zaštite da organizuju kompletan nadzor u sistemu socijalne zaštite i fokusiraju se na ostvarivanje prava na novčanu pomoć i prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica.

Naglasili su i da opštine treba da odgovornije pristupe razmatranju izvještaja iz oblasti socijalne zaštite.

– Ako se usvoje preporuke, moguće je otkloniti manjkavosti sistema socijalne zaštite. Na trajanje postupka ostvarivanja prava utiče više faktora. To zavisi i od veličine lokalne zajednice, ali i planiranog novca u budžetu – kazao je glavni revizor Službe za reviziju javnog sektora RS Duško Šnjegota.

Komentar iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS o izvještaju revizora u petak nismo uspjeli dobiti, jer je resorni ministar Dragan Bogdanić bio u Njemačkoj.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!