Književniku Kolji Mićeviću uručena Kočićeva nagrada

807

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je na Svečanoj akademiji 52. “Kočićevog zbora” da se Petar Kočić danas doživljava kao književnik, tribun i političar, te čuvara grba Grada Banjaluke.

Kočić kao književnik dao nam je likove David Štrbac, jazavac, koji se koriste ne samo u književnoj riječi, već su i u savremenom govoru danas simboli karaktera, pojava, ljudi i vremena – istakao je Radojičić večeras u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Kočić kao tribun i političar, njegove rasprave i stavovi o otadžbini, jeziku, o porijeklu, o svojim Zmijanjcima i narodu na ovim krajevima, su i dan danas odgovori na mnoga pitanja.

– Kočić je od jula ove godine postao jedan od čuvara novog grba Grada Banjaluke zajedno sa Banom Milosavljevićem – istakao je Radojičić.

Radojičić je čestitao književniku Kolji Mićeviću ovogodišnju Kočićevu nagradu za cjelokupno književno djelo i mladom piscu Ani Mirjani Brdar za nagradu “Zmijanjče”.

Književnik Kolja Mićević rekao je da Kočićeva nagrada za njega lično predstavlja neku vrstu vrhunca nekog ko se bavio Kočićem.

– Mi smo svjesni Kočića, njegove veličine i značaja, ali je potrebno napraviti neku vrstu dogovora oko prevođenja Kočićevih djela na strane jezike – istakao je Mićević.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i Nenad Stevandić, ministri u Vladi Republike Srpske, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka Zoran Talić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, akademici, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, javljaju agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!