Prevaranti: Prodaju stvari, pa prijave da su opljačkani

1139

Policijska uprava Prijedor u posljednje vrijeme bilježi sve veći broj lažnih prijava o krivičnim djelima, zbog kojih je njihov rad znatno otežan.

Upravo se to dogodilo prethodnih dana kada su dvije žene prijavile da su opljačkane. Samira C. (52) i Senada T. (43) iz Novog Grada osumnjičene su za lažne prijave pljački i protiv njih će biti podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Prijedor.

Samira C. je prijavila da joj je nepoznata osoba dok je hodala Kejom vojvode Stepe u Novom Gradu ukrala torbicu, u kojoj su bili lična dokumenta, nakit, novac i mobilni telefon.

Isto je uradila i Senada T., koja je policiji izjavila da su je opljačkale dvije osobe u ulici Karađorđa Petrovića i tom prilikom od nje ukrale torbicu u kojoj su bila dva tableta, mobilni telefon i novac. Prema njenim riječima, ovom krađom nanesena joj je šteta od 1.900 KM.

U Policijskoj upravi Prijedor, navodeći inicijale, rekli su da je policija rasvjetljavajući ova dva krivična djela došla do saznanja da se radi o lažnim prijavama.

– Osumnjičene su saslušane i nakon kompletiranja predmeta protiv njih će biti podnesen izvještaj za lažno prijavljivanje krivičnog djela – kazali su u prijedorskoj policiji.

Prema njihovim riječima, u posljednje vrijeme su sve češći slučajevi podnošenja prijava krivičnih djela koja nisu izvršena.

– Prijave se podnose zbog različitih motiva, a najčešće se odnose na krivična djela krađe, kada građani prijavljuju da su im ukradene stvari koje prije toga sami prodaju, izgube ili potroše. S ciljem prikrivanja nezakonitih radnji dolaze u situaciju da sami čine krivična djela podnošenjem lažnih prijava – kazala je portparol Policijske uprave Prijedor Zvjezdana Alendarević.

Najznačajniji slučaj lažne prijave krivičnog djela evidentiran je u junu ove godine kada je C. H. prijavio da mu je ukraden “audi A4” vrijedan oko 30.000 KM, koji je prethodno, u dogovoru sa vlasnikom auto-servisa, sasjekao i prodao.

Takođe je lažno prijavljena provala u stan, kada je oštećeni prijavio krađu novca u iznosu od 2.200 KM.

Apel

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da ne podnose lažne prijave, da ne prijavljuju krivična djela za koja znaju da nisu počinjena, jer na taj način troše resurse policijskog rada.

– Ovakvim postupcima i sami građani dovode se u situaciju da i oni postanu predmet krivičnog sankcionisanja, kada bude dokazano da je riječ o lažnoj prijavi – apeluju iz policije.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!