Teksas: Stiže katastrofalan uragan Harvi (VIDEO)

993

Uragan Harvi približava se Teksasu prijeteći da nanese najgoru štetu američkoj teritoriji u posljednjoj deceniji.

Guverner Teksasa Greg Abot zatražio je od predsjednika SAD Donalda Trampa da izda “upozorenje na veliku katastrofu”, a Tramp namerava da u Teksas otputuje početkom iduće nedelje.

Samo nekoliko sati prije nego što će, kako su meteorolozi najavili, snažna oluja punom snagom zahvatiti obalu Teksaškog zaliva, Abot je upozorio da je Harvi, kako se ispostavlja, “veoma kompleksan i opasan uragan”, prenosi AFP.

“Očigledno, već u ovoj fazi možemo reći da će to biti veoma velika katastrofa”, istakao je on, dodavši da je prethodno od Trampa zatražio da tu nepogodu proglasi katastrofom kako bi “federalna vlada uputila dodatnu pomoć i podršku”.

Abot je Teksašanima, u televizijskom obraćanju, poručio da, ako žive u regionu u kojem je naložena evakuacija, poslušaju taj savjet i, dok mogu, odu odatle i izbjegnu opasnost, navodi Rojters.

Pred naletom uragana Harvi, predsjednik SAD Donald Tramp nastoji da situaciju drži pod kontrolom.

Nevolje vezane za uragan već su počele – tri kruzera ne mogu da se vrate u luku u Teksasu, zatvorenu zbog oluje.

Tramp je, u poruci objavljenoj na Tviteru, ohrabrio “sve koji su na putanji uragana Harvi da slijede savjete i naloge svojih lokalnih i državnih zvaničnika”.

“Nastavićemo da pratimo uragan Harvi, kao i pripremljenost i napore koje u odgovoru na njega pružaju državni, lokalni i federalni zvaničnici”, naveo je Tramp na toj društvenoj mreži.

Uragan nazvan Harvi najsnažnija je oluja u posljednjih najmanje 10 godina koja će u subotu rano ujutru, po lokalnom vremenu, pogoditi američku teritoriju, uz prognozirane obilne padavine i poplave, a na udaru će se najprije naći teksaška obala.

Aviokompanije su otkazale letove, škole su zatvorene, a koncerti i drugi odavno planirani događaju u Hjustonu i priobalnim oblastima su odloženi.

Očekuje se da će uragan Harvi ispustiti skoro 100 centimetara kiše na široko područje obale Teksasa tokom naredna tri dana. Bijela Kuća je saopštila da su federalni resursi spremni da ako bude potrebno budu upućeni u Teksas, javlja Tanjug.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!