Roditelji nezadovoljni mjerama pronatalitetne politike: “Od naknade ne mogu kupiti ni pelene”

741

Zatvaranje škola direktna je posljedica bijele kuge koja Srpsku muči već godinama. Veće angažovanje institucija i bolja natalitetna politika, to je ono što traže mnogi roditelji.

Ko u Republici Srpskoj očekuje značajniju finansijsku pomoć države dok odgaja dijete, načekaće se. Za treće i četvrto dijete dobija se jednokratna naknada od 600 i 450 KM , a pravo na materinski dodatak imaju samo porodice koje nemaju veća primanja od 93 marke po jednom članu.

Dok se Ministarstvo hvali efikasnim mjerama pronatalitetne politike, među roditeljima vlada strah i nezadovoljstvo. Jer su, kažu, prepušteni sami sebi.

“Država ništa nije pomogla, u takvoj je situaciji. Za razliku od Evropske unije koja se brine o svom priraštaju, kod nas to nije slučaj, nažalost. Situacija je takva da smo prepušteni sami sebi”, kaže Jasmin Dević, a na pitanje koliko ima djece, odgovara – dvoje.

Čak i oni koji se usude na mnogobrojnu porodicu, za to nisu posebno nagrađeni. Vesna je nezaposlena majka petoro djece. Jednokratna naknada za treće i četvrto djete nije joj mnogo pomogla.

“Ja i muž smo nezaposleni. Od države smo dobili za treće i četvrto dijete nedovoljno, naravno, ukupno hiljadu i nešto maraka. Za peto nemamo ništa i to je jako nedovoljno, da bilo šta kupimo. Šta možemo kupiti za taj novac? Ne možemo ni pelene”, kaže Vesna Radojković.

“I suprug i ja radimo na dnevnice, snalazimo se na razne načine”, kaže Vesna. Nije jedina ogorčena. Predsjednik Udruženja porodica 4+ posebno je ljut. Borba sa Ministarstvom slična je borbi sa vetrenjačama, kaže Jovan Radovanović. Zna šta bi pomoglo porodicama, ali ne i da li će se to ostvariti.

“Da se uveća dječji dodatak, da se ukine onaj nesrećni cenzus, da svako dijete ima pravo na dječji dodatak i da to bude minimum 100 KM po djetetu, zatim penzionisanje majki sa četvoro i više djece”, nabraja Jovan Radovanović, predsjednik udruženja porodica 4+.

Iz ministarstva i dalje obećanja. Pominju se i izmjene dosadašnjih prava.

“Ministarstvo porodice, omladine i sporta sa Demografskim savjetom Republike Srpske, kao i sa udruženjima koja se bave poboljšanjem položaja porodice i demografske politike, pripremaju niz novih mjera koji će prezentovati Vladi RS”, poručuju iz resornog ministarstva.

Da li će navedene mjere pronatalitetne politike biti baš one kojima se nadaju višečlane porodice, još se ne zna. Sigurni su samo da bi im nova pravila značajno pomogla u podizanju brojnijeg podmlatka.

(ATV)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!