Kradu znakove da peku paprike

1040

Saobraćajni znakovi, table, oznake, smjerokazni stubovi, žičana ograde, paneli sa zidova za zaštitu od buke samo su dio onoga sa autoputa “9. januar” što se do sada našlo na meti lopova, koji su nadležno preduzeće ojadili za desetine hiljada maraka.

Motive za takve “akcije” kradljivci nalaze i u bizarnim razlozima kao što su, na primjer, pravljenje improvizovanog šporeta za pečenje paprike ili lopata za snijeg od saobraćajnih znakova. U preduzeću “Autoputevi RS” kažu da je najviše krađa evidentirano na dionici Banjaluka-Gradiška, na dijelu od Aleksandrovca do Nove Topole.

– Na meti lopova, ali i vandala, koji ih oštećuju i lome najčešće se nađe saobraćajna signalizacija. Lopovi ne zaobilaze ni zaštitnu žičanu ogradu sa obje strane autoputa, a tu su rešetke i poklopci šahtova, kao i elementi odbojne zaštitne ograde autoputa. U posljednje vrijeme se sve češće kradu i apsorpcioni paneli sa zidova koji štite od buke – kazali su u “Autoputevima RS”.

Prema njihovim riječima svaka krađa odmah se prijavi nadležnim organima, dok se ukradeni znak ili dio zaštitne ograde odmah nadomjesti, tako da bezbjednost učesnika u saobraćaju nije dovedena u pitanje. Razlozi sve češćih napada, kažu, leži u činjenici da autoput Banjaluka-Gradiška još nije pod video-nadzorom, što nije slučaj sa dionicom od Doboja do Prnjavora.

– Po završetku dionice od Banjaluke do Prnjavora, pod video nadzor biće stavljen i pravac od Gradiške do Banjaluke, tako da će tada, sasvim sigurno, lopovi biti osujećeni u svojim namjerama – rekli su u “Autoputevima RS”.

U međuvremenu, u ovom preduzeću kažu, da će činiti sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitili opremu autoputa.

– Nadležni u Odjeljenju za održavanje Sektora za tehničke poslove svakodnevno su na terenu, evidentiraju sve promjene na licu mjesta. Takođe, u sklopu održavanja ovih dionica autoputa, uvedena je redarska služba, koja svakodnevno 24 časa, obavlja nadzor i kontrolu autoputa – kazali su u preduzeću.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović istakao je da krađi i uništavanju opreme na svim putevima treba stati ukraj, jer je u pitanju bezbjednost putnika.

– Na dionicama koje nisu pokrivene video-nadozorom, kako bi se koliko-toliko spriječile krađe i uništavanje treba biti pojačana policijska kontrola – rekao je Jaćimović.

Mnogi vozači često fotografišu kritična mjesta na putevima i ukradene znakove u novim funkcijama. Na društvenim mrežama, ali i po selima i gradovima može se vidjeti da je oprema sa puteva iskorišćena za pravljenje ograda, svinjaca i kokošinjaca, poklapanje buradi ili obilježavanje dvorišnih kapija, na kojima je najpopularniji znak “stop”.

COKS

Po završetku dionice autoputa “9. januar” Banjaluka – Doboj, na pravcu od Banjaluke do Prnjavora, u rad će biti pušten i Centar za održavanje i kontrolu saobraćaja (COKS), kakav već postoji u Kladarima, nadomak Doboja. Iz njega se nadzire dionica od Doboja do Prnjavora.

Iz novog COKS-a, koji će biti smješten u Laktašima, pod video-nadzorom će biti ne samo dionica “9. januar”, već i autoput Gradiška-Banjaluka. To će uticati i na sprečavanje krađa saobraćajnih znakova i putne opreme.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!