Počeo drugi upisni rok na javnim univerzitetima

572

U Srpskoj danas počinje prijem dokumenata za drugi upisni rok na javnim univerzitetima koji će trajati do prvog septembra.

Prijemni ispit biće četvrtog, a upis od 11. do 15. septembra.

Na fakultetima Banjalučkog univerziteta još je 1.428 slobodnih mjesta od čega 179 mjesta za studente koji se finansiraju iz budžeta.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu slobodno je 1.235 mjesta, 262 za finansiranje iz budžeta.

U prijedorskim državnim visokoškolskim ustanovama, Rudarskom fakultetu i Visokoj medicinskoj školi počelo je prijavljivanje studenata u okviru drugog upisnog roka.Nažalost u drugom upisnom roku nije  se prijavilo mnogo studenata, ako se može suditi po prvom danu.

Na Rudarski fakultet i Visoku medicinsku školu prijavilo se po desetak studenata. Iako je Rudarski fakultet prvi u Srpskoj ove akademske godine otvorio novi studijski program – Geološko inženjerstvo, koji je jedan od najperspektivnijih zanimanja, u prvom upisnom roku na ovaj smjer nije upisan nijedan student.

Iz ovih prijedorskih obrazovnih ustanova pozivaju zainteresovane da do kraja ove sedmice predaju prijave za upis.

Rudarski fakultet organizovao je pripremnu nastavu za prijemni ispit, koji će biti održan u ponedjeljak. Sa kandidatima će se raditi u četvrtak, petak, o po potrebi i u subotu. Sa fakulteta poručuju gda je eološko inženjerstvo jedno je od najdeficitarnijih i najperspektivnijih smjerova.

Duško Marinović, predsjednik Saveza studenata Rudarskog fakulteta u Prijedoru napomenuo je da je problem u dosta velikih kompanija koje se bave rudarstvom jer nemaju stručnjake iz oblasti geologije.

Dekan Rudarskog fakulteta Prijedor Vladimir Malbašić ističe da je ima još sedam mjesta na budžetu i deset sufinansirajućih na studijskom programu rudarstvo, kao i 10  budžetskih i deset sufinansirajućih na geološkom inženjerstvu.

Slobodnih sufinansirajućih mjesta ima i u prijedorskoj Visokoj medicinskoj školi, priznatoj širom Evrope.

Na Rudarskom fakultetu, prijemni ispit polagaće se iz matematike i fizike, a na Visokoj medicinskoj školi iz hemije i biologije.

Zakazan je za ponedjeljak, 4. septembra. Visoka medicnska škola do početka akademske godine trebalo bi da iz dotrajalog montažnog objekta bude preseljena u adaptirano potkrovlje Elektro-tehničke i Mašinske škole, javlja RTRS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!