U Briselu treća runda pregovora o Bregzitu

523

U Briselu počinje treća runda pregovora o istupanju Velike Britanije iz EU, sastankom britanskog ministra za Bregzit i pregovarača EU.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU krajem marta 2019, dvije godine pošto je britanska premijerka Tereza Mej 29. marta ove godine zvanično pokrenula proceduru o istupanju.

Prva etapa pregovora se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja – sudbini evropskih državljana u Velikoj Britanijii posle Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.

Druga faza pregovora će se odnositi na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predviđa između decembra 2017. i proljeća 2018.

Sporazum bi potom trebalo da se finalizuje do oktobra 2018, i onda ostaje period od šest mjeseci, do marta 2019. kada bi trebalo da se završi ratifikacija sporazuma u zemljama-članicama i uslijedi zvaničan izlazak Velike Britanije iz EU.

Velika Britanija je na referendumu 23. juna 2016. glasovima 52 odsto izašlih birača odlučila da izađe iz Unije. Po najnovijim anketama 53 odsto Britanaca bi želelo da se izjasni o konačnom sporazumu o Bregzitu.

Prva runda pregovora održana je 19. juna, a druga 17. jula. Treća runda, koja počinje danas, treba da traje do četvrtka. (B92, agencije)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!