U domovima odrasta 400 mališana, usvojeno samo 9

580

Više od 400 djevojčica i dječaka u Republici Srpskoj odrasta bez adekvatnog roditeljskog staranja, a samo devetoro njih lani je dobilo porodicu.

Iako se zahtjevi za usvajanje djece iz godine u godinu gomilaju u centrima za socijalni rad kažu sve je manje djece koja ispunjavaju uslove za usvojenje.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS lani je potpuno usvojeno pet djevojčica i četiri dječaka.

– Među realizovanim usvojenjima, jedno je zasnovano od strane stranog državljanina – naveli su u Ministarstvu.

U banjalučkom Centru za socijalni rad kažu da je na području ovog grada 120 mališana bez adekvatnog roditeljskog staranja koji su privremeno zbrinuti.

– Imali smo lani dva potpuna i jedno nepotpuno usvojenje. Svake godine je sve manje djece koja su podobna za usvajanje – istakli su u banjalučkom centru.

Koliko će tačno trajati procedura usvajanja ne mogu precizno reći u centrima za socijalni rad, s obzirom na to da je usvojenje koncipirano isključivo kao pravo djeteta koje treba dobiti porodicu, a ne usvojilaca. Cilj je da se djetetu obezbijede adekvatni uslovi za rast i razvoj.

Na evidenciji prijedorskog Centra za socijalni rad je 49 mališana bez roditeljskog staranja, a lani je realizovano samo jedno nepotpuno usvojenje.

– Tokom ove i ranijih godina zaprimili smo više od 60 zahtjeva za usvojenje, kako od državljana RS i BiH, tako i iz zemalja iz regiona pa čak i iz inostranstva – rekli su u Centru za socijalni rad Prijedor.

Topli dom i porodicu na području Gradiške trenutno čeka šest mališana.

– Na usvojenje se u prosjeku čeka od dvije do tri godine. U 2016. godini posredstvom našeg centra porodicu je steklo dvoje djece – rekli su u gradiškom Centru.

Na području Bijeljine bez adekvatnog roditeljskog staranja odrasta 55 mališana, a od početka ove godine na adresu Centra za socijalni rad stiglo je 12 zahtjeva za usvojenje.

– Prošle godine smo realizovali jedno potpuno i jedno nepotpuno usvojenje – rekli su u bijeljinskom centru.

Na jugu Srpske, u Trebinju iako imaju desetine zahtjeva na čekanju, posljednji put dijete je usvojeno 2011. godine.

Koliko tačno porodica u RS želi da usvoji dijete nije poznato, jer ne postoji jedinstvena baza podataka ni registar potencijalnih usvojitelja. U centrima za socijalni rad kažu da potencijalni usvojitelji u svojim zahtjevima uvijek navode da žele usvojiti zdravo dijete.

Porodični zakon

Prema odredbama Porodičnog zakona RS, usvojitelj može biti samo državljanin Srpske, a strani državljanin može usvojiti dijete samo ako za to postoje naročito opravdani razlozi.

Propisano je da se može usvojiti samo dijete do pet godina koje nema žive roditelje ili se ne zna ko su oni. Usvajanjem se čuva tajnost podataka o njegovom zasnivanju, a u matičnu knjigu rođenih usvojitelji se upisuju kao roditelji usvojenika i ono se ne može raskinuti.

Potpuno se može usvojiti samo dijete:

– uzrasta do pet godina,

– koje nema žive roditelje ili su mu roditelji nepoznati,

– čiji roditelji su ga napustili, a više od jedne godine ne zna im se mjesto boravka,

– kada njegovi roditelji pred organom starateljstva dali saglasnost da njihovo dijete bude potpuno usvojeno

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!