Otvoreni “Dani Izraela i jevrejske kulture 2017” u Banjaluci

774

Koncertom internacionalnog tročlanog ansambla “Rubenštajn klezmer projekt”, u Banjaluci je večeras otvorena dvodnevna manifestacija “Dani Izraela i jevrejske kulture 2017”.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je da se od Јevreja može mnogo toga naučiti o tome kako se cijene sloboda, zemlja, država, kultura, ali i poštuju žrtve koje je jevrejski narod pretrpio u Drugom svjetskom ratu.

On je Srni rekao prije početka manifestacije da je ovo prilika da se bolje upozna jevrejska kultura i ojača saradnja jevrejskog i srpskog naroda.

Direktor Јevrejskog kulturnog centra “Arie Livne” u Banjaluci Đorđe Mikeš rekao je da se od Јevreja može učiti kako čuvati svoju religiju, kulturu, tradiciju.

“Јevrejima je to vrlo bitno, a mislim da i Srbi to uče od njih”, naglasio je Mikeš.

On je naveo da će u okviru manifestacije, koja se održava treći put, biti otvorena izložba fotografija čija je tematika život Јevreja u BiH, te održana prezentacija projekata djece i nastavnika Osnovne škole “Ivo Andrić”, čija je tema Holokaust.

Organizator manifestacije “Dani Izraela i jevrejske kulture” je Јevrejski kulturni centar u Banjaluci “Arie Livne”, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!