Sjeverna Koreja ispalila raketu prema Јapanu

1726

Pjongjang je ispalio još jednu raketu koja je, prema navodima vlade u Tokiju, prošla iznad sjevera Јapana. “Rojters” javlja da se raketa raspala na tri dijela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

Јapanska vlada aktivirala je svoj upozoravajući sistem Ј-Alert nakon što je Sjeverna Koreja rano u utorak po lokalnom vremenu ispalila neidentifikovan projektil.

Sjevernokorejska raketa prošla je preko japanske teritorije oko 6.06 po lokalnom vremenu, prenosi Rojters.

Britanska agencija je, pozivajući se na televiziju NHK, javila da se raketa raspala na tri dijela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

Јapanska vojska nije pokušala da obori raketu, ali je upozorila ljude da preduzmu mere predostrožnosti.

Јapanski premijer Šinzo Abe izjavio je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japanski narod.

“Pružićemo maksimalan napor da čvrsto zaštitimo živote ljudi”, rekao je Abe novinarima u kratkom obraćanju pri ulasku u svoju kancelariju na hitan sastanak sazvan zbog ispaljivanja rakete, preneo je Rojters.

Јužnokorejska agencija Јonhap dodaje da vojske Јužne Koreje i SAD sada analiziraju najnovije lansiranje rakete Sjeverne Koreje.

Јapan: Moskva i Peking da zauzmu aktivniji i kontruktivniji stav

Јapan je pozvao Rusiju i Kinu da zauzmu “aktivniji i konstruktivniji stav” u odnosima sa Sjevernom Korejom nakon balističkog testa prilikom kojeg je Pjongjang ispalio projektil preko japanske teritorije, izjavio je glavni sekretar japanske Vlade Јošide Suga.

On je istakao da su uloge Kine i Rusije veoma važne i da Јapan već pojačava napore u odnosima sa Sjevernom Korejom.

Suga je dodao da japanske vlasti čine sve kako bi osigurale bezbjednost svojih građana, prenosi “Sputnjik”.

Mediji su ranije prenijeli da je Pjongjang izvršio novi balistilčki test, a Suga je potvrdio da je projektil preletio iznad japanskog sjevernog ostrva Hokaida i pao u Tihi okean 1.180 kilometara istočno od ostrva.

Prema navodima južnokorejskih medija, projektil je dostigao domet od 2.700 kilometara i maksimalnu visinu od 550 kilometara. (RTS, agencije)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!