Prihod banjalučkog notara pola miliona maraka za godinu dana

619

Notar koji je prikazao najveći prihod u Srpskoj prošle godine od 503.729 KM je Goran Golić iz Banjaluke.

Ovo je podatak Ministarstva pravde RS, koje je objavilo spisak notara sa sjedištem u Banjaluci i godišnje prihode od 2011. godine.

U najvećem gradu Republike Srpske ima 13 notarskih kancelarija koje su u 6 godina prometovale ukupno oko 19,3 miliona maraka. Notarska kancelarija Gorana Golića svake godine ima najbolje poslovne rezultate, pa je tako u tih šest godina imala oko 2,9 miliona KM prihoda. Najniži godišnji prihod ove kancelarije bio je 426.507 maraka.

Golić nije želio da komentariše svoje poslovne rezultate, ističući da bi to bilo neetično i da bi to bilo samoreklamiranje. Jedino je naveo da je ponosan što njegova kancelarija ima najbolje rezultate.

Predsjednica Notarske komore RS Slada Ivelić kaže da se u javnosti stvorila nepotrebna percepcija o notarima.

– Mi smo preventivno pravosuđe; izbili smo posao nadripisarima i nadriadvokatima, kojima sada smetamo – ocjenjuje Ivelićeva.

Ima i notara koji jedva opstaju

Misli da je lavina krenula od toga koliko notari zarađuju u Banjaluci.

– Pa, Banjaluka je centar i u njoj se najviše gradi. To nećete naći u Milićima i Han Pijesku. U Srpcu je notar zatvorio kancelariju jer nije imao posla. Imamo deset kancelarija koje su na rubu egzistencije, a to je u mjestima gdje stanovništvo ne kupuje stanove, nema gradnje, privrede, pa je nemoguće da opstane notarijat. Recimo, u Čelincu nema notara. Kako će kada tamo nema ni privede ni stambene gradnje – obrazlaže ona.

U Gradiški je predviđeno pet notara, a imaju tri koji, kako tvrdi, jedva opstaju.

Kaže da su notarske usluge jeftinije od besplatne pravne pomoći, koja se finansira iz budžeta RS. S druge strane, 52 notara u RS plus dva u Brčkom moraju da imaju imovinu i opremu koja košta oko 7 miliona KM.

– Imamo 182 zaposlena, od čega sa visokom stručnom spremom ima njih 126. Mi smo jedna fabrika koja je od postojanja, od 2008. godine, uplatila u budžet oko 20 miliona KM. Te pare bi otišle u sivu ekonomiju da nema nas – navodi Ivelićeva.

Ministarstvo pravde RS objavilo je spisak notara u Banjaluci i njihovih godišnjih prihoda. Ovo je objavljeno na upit narodnog poslanika Radovana Viškovića, koji je tražio da se objave podaci o prosječnim notarskim primanjima u Banjaluci, „jer je čuo da notar u Banjaluci ima promet oko milion KM“.

Privrednici su, kako je „EuroBlic“ pisao, ocijenili da su notarske usluge skupe i da treba da budu jeftinije čak za 50 odsto.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!