Sava i Drina se mogu pregaziti

1134

Vodostaji semberskih rijeka su ispod istorijskog minimuma, a Sava i Drina se na pojedinim mjestima mogu pregaziti, zbog čega ribari upozoravaju da je u velikoj opasnosti životinjski i biljni svijet.

Strah od nabujalih rijeka kod mnogih stanovnika Semberije još ne jenjava, a oni koji žive na obalama Save suočavaju se sa novom “pobunom prirode”.

Za razliku od 2010. i 2014. godine kada se ova rijeka izlila iz svog korita, danas vlada potpuno drugačija slika.

Mještani u priobalnom dijelu kažu da ne pamte da je Sava ikad bila plića, a od marta ovim dijelom ne plove ni riječni brodovi. Šezdesetšestogodišnji Gavrilo Lukić, koji je, kako kaže stasao na obalama Save, ističe da vodostaj ove rijeke nikada nije bio niži. Dodaje da se sjeća perioda kada su Savom plovili brodovi i druga plovila ka luci u Brčkom. Danas o tome može samo maštati.

– Ljudi i roba su se prevozili za brčansku luku, a prije posljednjeg rata prevoz je obavljan i za druge dijelove BiH poput Željezare u Zenici. Međutim, već gotovo pola godine ovdje nije bilo plovidbe – kaže Lukić.

Lukić, koji više od dvije decenije lovi ribu na semberskim rijekama, prisjetio se kako su nekada obale bile pune djece, kupača i ribolovaca. Međutim, veliki pad vodostaja je doveo do toga da obale Save opuste.

– Nema kupača, nema ni ribolovaca. Na obalama moćne rijeke, koja sve više podsjeća na baru, nema više nikoga – kazao je Lukić.

Dodao je da su ostali samo vjerni ljubitelji Save koji obilaze njene obale i sa sjetom se prisjećaju njene čistoće i ljepote, svjedočeći propadanju ovog bisera prirode.

Prema njegovim riječima, suša je pored niskog vodostaja dovela i do smanjenja ribljeg fonda. Ovog problema svjesni su i u Sportsko-ribolovačkom društvu “Riba”.

– Na rijeci Savi koja protiče kroz Semberiju vlada nezapamćena situacija. Planirali smo da poribimo rijeku, ali je to trenutno neizvodljivo. Ubaciti riblju mlađ u ovako ekstremno nizak vodostaj i toplu vodu Save bio bi potpuni promašaj, jer bi malo koja riba preživjela te uslove – kaže predsjednik Skupštine društva  “Riba” Miodrag Maričić.

Ribolovci kažu da je rijeka Sava inače bogata raznovrsnom ribom. Međutim, udice sada ostaju prazne.

– Kada je dobar vodostaj, imamo dvadesetak vrsta kvalitetne ribe. Ovdje se tada može upecati od smuđa, soma, šarana, pa do bijele ribe. Međutim, sada je sve to sve minimalno – kaže Maričić.

Kormorani

Osim niskog vodostaja, ribljem fondu prijetnju predstavljaju i kormorani.

– S obzirom na to da ide jesen, oni dolaze u jatima po hiljadu komada. Ove ptice su velika štetočina za ribu, jer mogu da rone do 13 metara dubine – kaže Gavrilo Lukić.

On dodaje da kormorani prijete da unište i ono malo ribljeg fonda što je ostalo u rijeci Savi.

Još se prepričava slučaj iz 2012. godine kada su u susjednom Zvorniku kormorani u potrazi za hranom na Drinskom jezeru potamanili 40 tona ribe.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!