Čavić: Šnjegota šalje poruku da se borba protiv nepravilnosti ne isplati

914

Predsjednik NDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS Dragan Čavić održao je konferenciju za medije povodom ostavke glavnog revizora Glavne službe za reviziju javnog sektora RS Duška Šnjegote zbog pritisaka vlasti u RS.

On je rekao da ostavka glavnog revizora mora biti razmatrana na sjednici NSRS, nakon čega je potrebno izabrati novog glavnog revizora na mandatni period od sedam godina.

Čavić je dodao da mu je Šnjegota rekao da on radi profesionalno, a da je ostavku podnio zbog pritisaka koji su uslijedili nakon objavljivanja revizorskih izvještaja.

Istakao je da mu se čini da je sve tempirano, jer je ostavka dostavljena nakon kolegijuma NSRS i da je to rezultat političkih pritisaka o kojima ne želi da govori. On smatra da to nije trebao uraditi, “jer je izašao u susret režimu u RS”.

“NDP je bio spreman da u potpunosti napusti NSRS i da se u nju ne vratimo sve dok se u tu instituciju ne vrati poštovanje demokratije i poslovnika”, rekao je Čavić.

Kako kaže Čavić, ukidanje nezavisne revizorske kontrole “od RS je napravilo režimski entitet”, te ističe da su “u RS pod režimskom kontrolom i druge institucije, poput RTRS-a”.

Istakao je da Šnjegota očito nije sprovodio političke diktate, poručujući da bi zapošljavanje glavnog revizora i njegovog zamjenika u institucije pod kontrolom Vlade RS značilo da im zaprijećeno da neće imati hljeba, odnosno da im je bolje da ćute.

Čavić je rekao da je predsjednik RS spreman da uguši sve institucije bez obzira na argumente i profesionalne standarde, na šta opozicija mora odgovoriti.

“Mi ćemo snagom argumenata o ovom raspravljati u RS, ali nasilje režima više nemamo pravo da trpimo”, rekao je Čavić.

Najavio je iduće sedmice sjednicu lidera opozicija “kako bi raspravljali o nasilju režima Milorada Dodika”.

On smatra da je Šnjegota poslao lošu poruku građanima – da se ne isplati boriti protiv nepravilnosti. Podsjetio je da glavni revizor može biti smijenjen samo u tri slučaja: ako podnose ostavku, ako je šest mjeseci spriječen da obavlja svoju funkciju i ako se ne pridržava standarda.

(klix.ba)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!