Izložba britanskog umjetnika u MSU RS

727

Velika nam je čast i zadovoljstvo ekskluzivno najaviti dolazak jednog od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika Grejsona Perija u Banjaluku koji će prisustvovati otvaranju svoje izložbe „Taština malih razlika“u četvrtak 7. septembra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

.
MSU RS i British Council će ugostiti ovog svjetski priznatog umjetnika, dobitnika Tarnerove nagrade, u okviru turneje njegove izložbe „Taština malih razlika“ po Zapadnom Balkanu koja uključuje Novi Sad, Prištinu, Sarajevo, Banja Luku i Tiranu.

.
Posebnost izložbe u MSU RS jeste činjenica da je ovo jedini grad u okviru balkanske turneje koji će umjetnik posjetiti, a osim prisustva na otvaranju izložbe, Grejson Peri će održati i predavanje u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski Dvor. Predavanje i otvaranje izložbe biće otvoreni za javnost, a svi zainteresovani za predavanje svoj dolazak trebaju da potvrde na broj telefona 051 215 364 ili putem linka www.britishcouncil.ba., broj mjesta je ograničen.

.
Nakon velikog uspjeha „Nove religije“ Dejmijana Hersta, ovom izložbom British Council nastavlja saradnju sa muzejima u regionu da bi predstavio najbolje od britanske savremene umjetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unaprijedio muzejske prakse i pospiješio razmjenu iskustava naših i britanskih stručnjaka.

.
Izložba „Taština malih razlika“ se sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Ovom izložbom Grejson Peri istražuje vlastitu fascinaciju pitanjem ukusa i klase. Tapiserije su nastajale istovremeno s dokumentarnom serijom britanske televizije Kanal 4, „S Grejsonom Perijem neukus ni slučajno / All in the Best Possible Taste with Grayson Perry, koja je nagrađena prestižnom nagradom BAFTA, koje će tokom trajanja izložbe biti emitovane i na RTRS.

.
Grejson Peri je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler. Dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

.
Izložba“Taština malih razlika“ je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umjetnika i galerije Victoria Miro, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije Sfumato i kompanije Alix Partners.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!