Iznenađenje na Evrobasketu, Gruzija pobijedila viceprvaka Evrope

574

Košarkaši Gruzije priredili su prvo iznenađenje na Evrobasketu, pošto su savladali Litvaniju sa 79:77 u prvom kolu grupe B.

U posljednjoj sekundi Jonas Mačijulis promašio je trojku za pobjedu, a prethodno je Dikson bio polovično precizan sa penala. Litvanija je bolje počela meč, tokom druge četvrtine stekla je i 12 poena viška, ali su se na krilima Šengelije Gruzini vratili u meč i prišli na samo pet poena zaostatka.

Kako je vrijeme odmicalo, gledali smo sve žešću i bolju utakmicu, a Gruzija je preko Diksona, Sanadzea i ponovo Šengelije preuzela kontrolu nad susretom. Dikson je pogodio dva važna šuta, između njega i Markoišvili, pa je na 20 sekundi do kraja bilo 78:74 za Gruziju.

Međutim, neopreznost, jedna loša sudijska odluka i nedovoljno dobro zagrađen koš skupo su mogli da koštaju Gruziju, ali je na kraju Mačijulis ipak promašio i Litvanija, jedan od favorita za medalju, doživjela je poraz na startu takmilenja.

Tornike Šengelija predvodio je pobjednike sa 29 poena (9-17 iz igre), Sanadze je ubacio 13 poena, a Dikson je imao 12, uz 7 asistencija. Pačulija je imao 8 poena (3-8 iz igre), 10 skokova i po 3 asistencije i ukradene lopte, a Šermadini je dodao 9 poena.

Litvaniju je predvodio Mindaugas Kuzminskas sa 18 poena (7-16 iz igre) i 7 skokova, Kalnietis je upisao 15 poena (6-11 iz igre), 4 asistencije, ali i 6 izgubljenih lopti, dok su Mačijulis i Valančunas (7sk) dali po 9 poena. U drugoj rundi, u subotu, Gruzija se sastaje sa Njemačkom, a Litvanija sa Izraelom.

(sportklub.rs)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!