Ko nema para, nalaz holtera čeka i do pola godine!

666

Uprkos teškim dijagnozama, pacijenti na red za holter čekaju i po četiri mjeseca, a dok dobiju nalaz sve zna da se otegne i do pola godine.

To, praktično, znači da od dana kada im specijalista zatraži ovaj nalaz, pa do njegovog očitavanja, pacijenti znaju da izgube i više od pola godine, propuštajući da u tom periodu koriste neophodnu terapiju.

Podsjetimo, holter EKG je 24-satni postupak kojim se pomoću holter uređaja u kontinuiteetu bilježi aktivnost srca za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Mirjana V. iz Banjaluke ispričala je za portal srpskacafe.com da je u aprilu doživjela moždani udar, nakon čega joj je kardiolog prepisao nošenje holtera.

Međutim, kako ističe naša sagovornica, ona je na stavljanje ovog uređaja morala da čeka ni manje ni više, nego puna četiri mjeseca?!

– Kako bi bio siguran da li mi treba i kakva terapija, kardiolog je tražio da nosim holter. Odmah sam od porodičnog ljekara uzela uputnicu, ali sam na termin za holter u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS čekala četiri mjeseca. Tačnije, na red za ovaj pregled došla sam 1. avgusta – kaže ona.

Dodaje da je ovaj uređaj nosila 24 časa, te da je bila ubijeđena da će brzo imati nalaz u rukama.

– Ostala sam bez teksta kada su mi rekli da se na nalaz čeka minimalno dva, a najčešće tri mjeseca. Saopšteno mi je da kroz tri dana pozovem odjeljenje na kojem su mi stavili holter, kako bi precizirali datum kada mogu doći po nalaz – priča naša sagovornica.

Dodaje da su njene muke tek tada, s obzirom na to da je skoro tri sedmice bezuspješno pozivala broj koji su joj dali u UKC.

– Zvala sam ih desetak puta dnevno, ali se niko nije javljao. Linija je ili zauzeta ili samo zvoni „uprazno“. Nakon dvadesetak dana uzaludnog zvanja, neko se napokon javio i rekao da ne zna kad će biti gotov nalaz. Dodao je da bi najbolje bilo da u UKC navratim krajem septembra i “uživo” se raspitam za nalaz?! U najboljem slučaju, od dana kada mi je specijalista zatražio nalaz jer vjeruje da mi je neophodna terapija, pa do dobijanja tog nesrećnog papira, proći će više od šest mjeseci! Umjesto da se liječim, ja mjesecima čekam nalaz za pregled koji se obavi za dan?! Da sam imala para, otišla bih kod privatnika, gdje holter košta 100, a pregled 20 KM, i sve se završi za nekoliko dana. Ovako, ko zna šta će sa mnom biti na kraju – ogorčena je ova pacijentkinja.

Ambulantni pacijenti čekaju i do četiri mjeseca

S druge strane, u Klinici za kardiologiju UKC RS tvrde da se svi pregledi koji su od strane ordinirajućeg ljekara, odnosno kardiologa traženi kao hitni, obavljaju odmah ili pacijenti bivaju primljeni u bolnicu.

Tako je i sa i 24h Holter EKG, ali i ostalim pregledima koji su odlučujući u pogledu uvođenja terapije. Tu ne postoje liste čekanja – ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Iz UKC dodaju da, kad je riječ o svim urgentnim stanjima, takođe nema liste čekanja, nego se pacijenti zbrinjavaju odmah i upućuju sa bolničkim uputnicama.

– Kada je riječ o ambulantnim pacijentima, zbog prevelikog broja upućenih na 24h Holter EKG, dolazi do stvaranja liste čekanja, ali ovi pacijenti na pomenutu pretragu ne čekaju duže od četiri mjeseca – poručuju iz UKC RS.

Na MR čekaju i po deset mjeseci

Jedan od dva aparata za magnetnu rezonancu u UKC ne radi već duže od godinu dana, zbog čega su pacijenti prisiljeni da na MR pregled u ovoj zdravstvenoj ustanovi čekaju i po deset meseci.

U najvećoj bolnici u Srpskoj početkom godine u jednom periodu nije radio nijedan od dva CT aparata, zbog čega su pacijenti na neophodne preglede upućivani u privatne dijagnostičke centre.

Iz UKC su tada saopštili da se, zbog velikog priliva pacijenata iz cijele RS u ovu zdravstvenu ustanovu, te preopterećenja opreme, povremeno dogodi da su pojedini uređaji van funkcije.

(A. Pisarević/srpskacafe.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!