Pazi, pazi – đak po zebri gazi !

202

Povodom početka školske godine, Grad Banja Luka je preduzeo niz aktivnosti kako bi upozorio sve učesnike u saobraćaju, pogotovo vozače da od 1. septembra počinje školska godina i da obrate posebnu pažnju na naše najmlađe sugrađane.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da je slogan ovogodišnje akcije „Pazi, pazi, đak po zebri gazi“. U okviru akcije, biće izvedene predstave u Domu omladine (za učenike drugih i trećih razreda; četiri termina – septembar, oktobar, novembar i decembar), a pripremljeni su promotivni pokloni za djecu, odnosno svi prvačići će dobiti majice,  privjeske, olovke, gumice i kese.  U periodu od 11. do 15. septembra, članovi Savjeta za bezbjednost saobraćaja će obići sve banjalučke osnovne škole i podijeliti ove poklone.

Saobraćajna policija će, u prisustvu djece, vršiti kontrolu učesnika u saobraćaju, na način da policija zaustavi vozilo i ukoliko je vozač vezan bezbjednosnim pojasom ili nije razgovarao na mobilni telefon, učenik mu daje zeleni balon sa veselim smiješkom, a u suprotnom vozač će crveni balon sa tužnim smiješkom. Ova aktivnost će biti obavljena tokom prve sedmice školske godine u naseljima: Borik, Lauš, Starčevica i Lazarevo.

Kao i svake godine, na tri lokacije u blizini škola (Borik, Ulica Ranka Šipke i Fabrika duvana) biće postavljeni transparenti iznad kolovoza sa upozorenjem da je počela školska godina i da je potreban dodatni oprez u saobraćaju. Kao novina, ove godine će biti oslikane aplikacije na prilazima pješačkim prelazima u blizini osnovnih škola „Aleksa Šantić“, „Branko Radičević“ i „Branko Ćopić“.

Inspekcijski organi Gradske uprave će dodatno kontrolisati tehničku ispravnost autobusa kojima se vrši vanlinijski ugovoreni prevoz, a sve sa ciljem što veće bezbjednosti djece.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!