U srednjim školama svake godine traže rodni list – zakon kaže da je trajan

627

I ove godine redovi na šalterima u banjalučkoj Gradskoj upravi. U redovima i srednjoškolci i njihovi roditelji, koji su, kao i svakog avgusta, po zahtjevu iz škole došli po novi rodni list. Zakon kaže da je rodni list trajan.

U slučaju Miloša Ivića, učenika Elektrotehničke škole, taj dio zakona nisu poštovali.

“Nije mi jasno zašto traže svake godine rodni list ako sam već dao taj rodni list”, kaže Miloš.

Miloš nije jedini kojeg svake godine dočeka isti zahtjev. ATV-u se telefonom požalilo još nekoliko roditelja sa istim problemom. Posebno ih ljuti taksa od pet maraka koju ponovo plaćuju za rodni list.

Direktori nekolicine škola koje smo kontaktirali pričaju drugu priču.

Tako u Poljoprivrednoj školi imaju svoju verziju zašto je na početku školske godine potreban rodni list.

“Prilikom završavanja prvog razreda učenik dobija rodni list i svedočanstvo o završenom razredu. Ako učenik ne želi da nosi dokumenta, ona ostaju kod starešine. Prilikom upisa u sljedeći razred, učenik može podići dokumenta kod razrednog starešine”, kaže Edi Haneš, direktor Poljoprivredne škole.

Miloš Ivić, sa početka priče, tvrdi da od razrednog starešine nije dobio dokumenta natrag i da se morao uputiti po nova. Direktori su možda upoznati sa zakonom, ali, sudeći po žalbama učenika i njihovih roditelja, mnoge razredne starešine nisu.

Pojedine zemlje u regionu našle su način da riješe taj problem. Rodni list dobija se samo pri rođenju. Nakon toga institucije kojima je potreban rodni list pojedinaca, mogu elektronski da pronađu.

(atvbl.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!