Uspori, ne žuri: Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju, počinje školska godina

360

U Republici Srpskoj sve je spremno za početak nove školske godine u 93 srednje i 187 osnovnih škola, koji je predviđen u petak, 1. septembra.

Policija će u naredna dva dana na području u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i prisustvo alkohola u organizmu vozača.

Pojačana kontrola biće vršena 1. i 2. septembra zbog početka školske godine i povećanog prisustva djece u saobraćaju, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Iz policije upozoravaju vozače na oprez zbog povećanog prisustva djece koja prvi put samostalno učestvuju u saobraćaju i navode da će tim povodom biti obezbijeđeno povećano prisustvo policijskih službenika u blizini obrazovnih ustanova, kao i na putevima kojima će se kretati veći broj školske djece.

Policajci preduzimaju preventivne i represivne mjere sa ciljem održavanja, ali i poboljšanja opšteg nivoa bezbjednosti u saobraćaju, a posebno bezbjednosti djece školskog uzrasta, ističe se u saopštenju.

Policijska uprava Banjaluka apeluje da svi učesnici u saobraćaju poštuju zakonske odredbe, a posebno da vozači voze krajnje oprezno pogotovo kada se nalaze u blizini školskih objekata, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Povodom početka školske godine, Grad Banja Luka je preduzeo niz aktivnosti kako bi upozorio sve učesnike u saobraćaju, pogotovo vozače da od 1. septembra počinje školska godina i da obrate posebnu pažnju na naše najmlađe sugrađane.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da je slogan ovogodišnje akcije „Pazi, pazi, đak po zebri gazi“. U okviru akcije, biće izvedene predstave u Domu omladine (za učenike drugih i trećih razreda; četiri termina – septembar, oktobar, novembar i decembar), a pripremljeni su promotivni pokloni za djecu, odnosno svi prvačići će dobiti majice,  privjeske, olovke, gumice i kese.

U periodu od 11. do 15. septembra, članovi Savjeta za bezbjednost saobraćaja će obići sve banjalučke osnovne škole i podijeliti ove poklone.

Saobraćajna policija će, u prisustvu djece, vršiti kontrolu učesnika u saobraćaju, na način da policija zaustavi vozilo i ukoliko je vozač vezan bezbjednosnim pojasom ili nije razgovarao na mobilni telefon, učenik mu daje zeleni balon sa veselim smiješkom, a u suprotnom vozač će crveni balon sa tužnim smiješkom.

Ova aktivnost će biti obavljena tokom prve sedmice školske godine u naseljima: Borik, Lauš, Starčevica i Lazarevo.

Kao i svake godine, na tri lokacije u blizini škola (Borik, Ulica Ranka Šipke i Fabrika duvana) biće postavljeni transparenti iznad kolovoza sa upozorenjem da je počela školska godina i da je potreban dodatni oprez u saobraćaju.

Kao novina, ove godine će biti oslikane aplikacije na prilazima pješačkim prelazima u blizini osnovnih škola „Aleksa Šantić“, „Branko Radičević“ i „Branko Ćopić“.

Inspekcijski organi Gradske uprave će dodatno kontrolisati tehničku ispravnost autobusa kojima se vrši vanlinijski ugovoreni prevoz, a sve sa ciljem što veće bezbjednosti djece.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!