Veliboru Eraku (40) potrebna pomoć humanih ljudi: Spas lijekovi od 20.000 evra

1349

Četrdesetogodišnjem Veliboru Eraku iz Ljubačeva kod Banjaluke, oboljelom od melanoma, jedina nada je terapija koja mjesečno košta oko 20.000 evra.

Bolest je mirovala 7 godina i Eraci su mislili da su pobijedili u toj brobi- sve do lane.

– Početkom prošle godine zaboljelo me u predjelu jetre, otišao sam doktoru, uradio krvnu sliku, ultrazvuk i ostale nalaze koji su pokazali metastaze na jetri, nadbubrežnim žlijezdama i slezeni – priča Velibor.

Ljekari su mu preporučili novi lijek koji se u RS nije mogao kupiti, pa su ga našli jedino u Mostaru, gdje je jedna kutija, sa 56 tableta, koštala 2.700 KM.

– Kupili smo 8 kutija, a onda sam lijek počeo dobijati u Kliničkom centru. Nakon nekog vremena, organizam mi je odbacio tu terapiju, u međuvremenu mi ni hemoterapija nije pomogla, naprotiv – osjećao sam se sve gore i gore – kaže on.

Metastaze su učinile svoje, zahvatile su i bubrege, pa je Velibor spas potražio u Beogradu, na Vojnomedicinskoj akademiji.

– Doktorka mi je preporučila lijek „Tafinlar“ i „Mekinist“, koji se piju zajedno, najviše tri mjeseca i trebalo bi da suzbiju metastaze, nakon čega bi mi ljekari uključili imunoterapiju. Ta mjesečna doza košta oko 20.000 evra, u zavisnosti gdje se kupuje – priča Velibor, kome supruga Željka, ćerkica Anastasija i majka Nada pomažu da lakše prebrodi bolesničke dane.

Eracima je juče iz Slovenije trebalo da stigne paket tih lekova, dovoljnih za pola mjeseca, koje su platili skoro 6.000 evra.

Novac su nekako skupili, ali za drugu turu i nastavak liječenja verovatno neće imati, jer niko u porodici ne radi.

Svi koji žele da pomognu Veliboru u kupovini lekova koji su mu trenutno jedina nada, novac mogu da uplate na žiro-račun u Adiko banci 5520281753165439, a na raspolaganju je i broj telefona 065/598-323.

Eraci poklanjaju lijek

S obzirom na to da Veliboru više nije potreban lijek „Zelboraf“, čija doza na mjesečnom nivou košta 11.000 KM, Eraci su odlučili da ga poklone.

– Imamo skoro tri kutije tog lijeka i poklonili bismo ga nekom ko ga kupuje, odnosno, onome ko ga ne dobija u Kliničkom centru – kaže supruga Željka.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!