Bajram u domu porodice Obradovac

807

U domu porodice Obradovac u banjalučkom naselju Vrbanja, okupilo se i staro i mlado. Uz bogatu trpezu proslavili su Kurban bajram. Kako običaj nalaže, sjekli su i kurban koji se dijeli po komšiluku.

Za to je bio zadužen Bakir Musić, koji je došao iz Kanade da sa porodicom Obradovac proslavi Bajram.

“Došao sam tu da proslavim svoj Kurban bajram, a ujedno sam dobio zadatak ispred svog udruženja u Torontu. Ljudi su me obavezali za 20 kurbana da za njih zakoljem ovdje i da podijelim po džematu”, kaže Bakir.

Na strolu hrane u izobilju. Domaćica Sadika od juče je pripremala tradicionalna jela. Danas praznuje.

“Kada je Bajram, ne radi se ništa. Samo se sjedi primaju se gosti, prijatelji bez obzira koje bio vjere. Svi sjedimo jednako. Obavezno je baklava, to je tradicionalno, a može se i još šta, onda pita, lonac, ali obavezno sa ražnja”, priča Sadika.

Kod Obradovaca se, tradicionalno, okuplja nekoliko komšijskih porodica.

“Petnestak porodica koje već tradicionalno u ovom dvorištu, je li, prinosimo žrtvu, koljemo Kurbane, dijelimo svim komšijama bez obzira na vjeru i naciju. Evo danas nas je ovdje komšija svih vjera, družimo se i sjedimo”, kaže Admir Čavka.

A prije bajramskog ručka i dijelenja kurbana, vjernici su se klanjali u džamiji. U banjalučkoj Ferhadiji mnogobrojni vjernici iz BiH i dijaspore jutros su klanjali bajram namaz.

Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, koju su posjetili veliki broj vjernika.

(atvbl.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!