Dodik: Obradovao sam se kad je Govedarica došao na čelo stranke

861

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ističe da Srpska, u posljednjih sedam-osam godina, jasno izražava vojnu neutralnost i sprječava bilo kakve aktivnosti i svrstavanje BiH u neki vojni savez, što mora biti trajni cilj.

“Ovo je pogotovo važno, jer neko u BiH želi da NATO dovede u zabludu i kaže da stvari o članstvu u ovom savezu idu kako bi trebalo, što nije tačno. Jasno je da je BiH podijeljena zemlja i o ovom pitanju nema zajednički stav. Mislim da i NATO nije imao korektan odnos ni u prošlosti, ali ni sada, jer ukoliko može da podrži odluke kojima se otima imovina Srpske, onda se postavlja pitanje kako mi možemo da idemo u ovaj savez”, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je naglasio da je Republika Srpska prepoznala da NATO želi da joj otme imovinu i da proces odlučivanja o upotrebi imovine dovede u Sarajevo, a onda ih ne bi zanimalo mišljenje Srpske.

“Zato je to problematično pitanje i NATO savezu kao moćnoj vojnoj, ali i političkoj organizaciji moramo jasno reći naš stav. Integracije u ovaj savez uvijek podrazumijeva dobrovoljnost i mi to poštujemo i iznijećemo naše mišljenje”, dodao je Dodik.

On je pojasnio da se sada želi odlukom Narodne skupštine Republike Srpske jasno precizirati da je trajni cilj Srpske demilitarizacija BiH i vojna neutralnost.  “U svakom slučaju svako eventualno kretanje ka ovom savezu mora biti predmet neposrednog odlučivanja naroda i to ćemo staviti na dnevni red na jednoj od prvih sjednica Narodne skupštine. Za ovo postoji većina i korespondira sa onim što je odlučila Srbija, a to je neutralnost”, kaže Dodik.

On je ponovio da su član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić i ostali pričali kako u ovome prate Srbiju, ali se ponašaju sasvim suprotno.

“Odu u Sarajevo i tamo mimo javnosti donose odluke koje ubrzavaju put BiH ka NATO integracijama. Ovaj put idemo direktno da vidimo da li je Ivanić spreman da podrži priču o neutralnosti za koju se zalaže”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska ne može dati svoju imovinu BiH.

“Okvir u kome smo mislili da je moguće nešto uraditi jeste da imovinu koriste Oružane snage BiH, ali da nemaju pravo raspolagati sa kasarnama. Kada prestane potreba za korištenje, onda sve da se vrati u nadležnost Republike Srpske”, pojašnjava Dodik i navodi da bošnjačke i troje sudija stranaca u Ustavnom sudu BiH odlučuju onako kako im kaže Ambasada SAD u BiH ili neka druga, bez obzira na Ustav i međunarodno pravo.

Ovakvo vrijeme, smatra Dodik, polako prolazi, iako Srpska ne smije biti uljuljkana.  “Sada je aktuelno i pitanje zašto Ivanić bježi od svega ovoga i nekoga drugog krivi.

Ovaj narod mora da zna da on ode u Brisel i priča kako treba ići u NATO, a onda ovdje drži predavanja o nekim stvarima”, naveo je Dodik u intervjuu Srni, ocjenjujući da političari poput Ivanića ne trebaju Srpskoj, nego ljudi sa stavom koji mogu da kreiraju politike da bi bila ojačana prava Srpske na nivou BiH.

Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska je jedina u BiH koja radi u skladu sa demokratskim kapacitetima i nije podložna uticaju i poltronisanju nikome, pa ni ambasadoru SAD u BiH Morin Kormak, niti bilo kom drugom.

“Želimo da budemo partneri i pokazali smo da to možemo, jer svi drugi nivoi vlasti u BiH – zajednički, federalni i kantonalni direktno su pod uticajem stranog faktora. U tom pogledu Srpska se jasno odvaja od truleži u BiH, a to je podaništvo stranom faktoru”, kategoričan je Dodik, podsjećajući da Srpska želi u EU i da je spremna da realizuje pitanje transportne zajednice i reformske agende.

On kaže da transportna zajednica nije sporna, nego predstavljanje BiH u ovoj zajednici radi čega je neophodno aktivirati mehanizam koordinacije.

Predsjednik Srpske tvrdi da opozicija ima patološku mržnju prema vlastima i samoj Srpskoj i čine sve da na nivou BiH, gdje su vlast, onemoguće Srpsku da dođe do sredstava za razvoj i neće da glasaju za akcize.

“Na nivou BiH stvari ne funkcionišu i saglasan sam sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem da je BiH raspadnuta zemlja. Pogledajte Ivanića koji ne reaguje ni na šta, niti na jedno teško pitanje, a posljednji primjer jeste izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da su Srbi nastali od nekih bošnjana. Ivanić jednostavno želi da se obračuna sa nama, a sigurno je da ćemo se mi obračinati sa njegovom politikom”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Kometarišući slučaj glavnog revizora Duška Šnjegote, Dodik je rekao da je opozicija i u ovome željela da vrati izgubljenu snagu, ali da je Šnjegota iz odgovornosti koju ima podnio ostavku.

“Opoziciji nije bila važna glavna revizija, nego da se suprotstavi vlastima. Činjenica je da se SDS bavi sam sobom, jer ih napušta članstvo. Ovu stranku napustili su ugledni članovi, jer nemaju konzistentnu politiku, pa zato moraju naučiti da su manjina i gdje im je mjesto da bi bili aktivni učesnici političkog života”, ocjenjuje Dodik.

On smatra da opozicija nema lidera, što je vidljivo i iz izjave predsjednika SDS-a Vukote Govedarica koji je rekao da je spreman da se potuče u Skupštini.

“Politika Govedarice jeste da napada mene, što je radio lider SDS-a Mladen Bosić, pa se vidjelo kako je završio. Govedarica je dobar izbor za nas i obradovao sam se kada je došao na čelo stranke”, ponovio je Dodik, navodeći da “SDS nudi laž, klevetu i mržnju”.

Govoreći o nabavci vozila u institucijama Srpske, Dodik je ponovio da nema vlade u svijetu koja ne kupuje automobile, ali da niko ne podržava rasipništvo.

Komentarišući mogućnost da budžeti lokalnih zajednica i Srpske budu razmatrani u formi prijedloga, Dodik je rekao da je to bio zahtjev lokalnih zajednica i da je cilj ušteda sredstava i vremena.

“U lokalnim zajednicama je pokrenuta inicijativa za ovo, jer smatraju da je dovoljno da budžet bude formiran u vidu prijedloga i da bude usvajan, što je u redu”, naveo je Dodik.

Na pitanje kako institucije Srpske mogu pomoći povratničkim srpskim opštinama u Federaciji BiH gdje Srbi nemaju nikava prava, Dodik je rekao da je činjenica da su im prava u potpunosti pogažena.

On je podsjetio da su institucije Republike Srpske do sada intenzivno pomagale srpske povratničke opštine.  “Sama činjenica da Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH nije popunjen govori o tome da su Srbi stavljeni u podređen položaj, što ignorišu u ovom entitetu, ali i dijelu međunarode zajednice.

O pomoći srpskim povratničkim oštinama sutra ću razgovarati i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem”, istakao je Dodik, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!