Muslimanski vjernici slave Kurban-bajram

503

Muslimanski vjernici danas slave jedan od najvećih praznika, Kurban-bajram.

Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi žrtva – ovca, a kurbansko meso se dijeli na tri dijela – jedan je namijenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući.

Kurbansko meso daje se i pripadnicima druge vjere.

Kurban-bajram se obilježava četiri dana i najznačajniji je islamski praznik koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju mladog mjeseca.

Povodom Kurban Bajrama, gradonačelnik Banjeluke Igor Radojičić, uputio je čestitke reisu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazaoviću i muftiji banjalučkom, efendiji Osmanu Kozliću. U čestitki se, između ostalog, kaže:

– Vama lično, svim imamima i službenicima Islamske vjerske zajednice, Vašim vjernicima, našim sugrađanima koji slave, čestitam Kurban Bajram, uz iskrene želje da praznične dane provedete u miru i dobrom zdravlju, dijeleći duhovne darove sa najbližima. Neka radost velikog praznika, u našem društvu bogatom različitostima, još jednom potvrdi i afirmiše našu trajnu opredijeljenost ka istinskim vrijednostima, međusobnom razumijevanju i poštovanju.

Čestitke su uputili i brojni zvaničnici Republike Srpske.
Slušaocima radija, čitaocima portala, sugrađanima i svima koji slave, Uno ekipa upućuje čestitke!

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!