Pismo ogorčene majke banjalučkog osnovca: “Djecu ste nam diskriminisali”

3871

Raspored smjena u O.Š. “Branko Radičević” u Banjaluci razbijesnio je mnoge roditelje. Naime zbog nedostatka učionica djeca će pohađati nastavu u tri smjene. Roditelji koji su se obratili portalu BLMojGrad tvrde da su im djeca diskriminisana, da im je uskraćeno normalno školovanje.

Naime predviđenim rasporedom smjena, pojedina djeca će tokom cijele godine pohađati nastavu od 15 časova i 10 minuta, i tu je navode tek početak problema.

Pismo ogorčene majke prenosimo u cjelini:

Naime, za školsku 2017/2018 godinu objavljen je raspored smjena, pri čemu su problem kapaciteta očito ponijeli samo pojedini razredi, dok su neki ostali apsolotno zaštićeni od gorućeg problema ove škole. Svima je poznato, da ova škola odavno ima problem “kapaciteta” gdje je sagrađeno jedno potpuno novo naselje, nastanjeno uglavnom mladim bračnim parovima, pa je u međuvremenu postala i jedina škola u Banja Luci, koja od prošle godine nema prostoriju za produženi boravak u školi. No, taj problem smo riješli, otvoreno je najmanje 5 privatnih u blizini škole, tako da roditelji uz značajno veću naknadu imaju kome da povjere dijete prije I poslije školske nastave.

U prilogu Vam dostavljam obavještenje o rasporedu smjena za 01.09. 2017. Godine. I prosto je nevjerovatno, da više nikoga nije briga što su djeca prinuđena da idu u večernju školu I što se radi o očiglednoj diskriminaciji dječijih prava. Većina “oštećenih” roditelja hoda okolo I nezadovoljno kuka na sistem i politiku koja se zavukla i u osnovne škole, među djecu, te nam ostaju vezane ruke i u situaciji kada su povrijeđena prava naše  djece.

Zašto neko smije da uskrati djetetu pravo da ide na vannastavne aktivnosti, prije svega sportske aktivnosti, jer za to vise ne postoji slobodno vrijeme, nakon što dijete koje pohađa drugi razred završi nastavu oko 19h. U međuvremenu, a govorim konkretno o drugim razredima kojih je 9, 4 odjeljenja nemaju taj problem i imaju daleko bolja prava od ostalih 5, jer imaju fiksnu smjenu tokom cijele godine u odabranom vremenu, u 11:45h. Molim Vas za realan odgovor, koji moze zadovoljiti inteligenciju prosječnog građanina!

I nismo svi nijemi, pobunili su se pojedini….dobili su I odgovor (u prilogu). Učiteljice su birale smjene. Neprihvatljivo objašnjenje! Jer, djeca su u pitanju! Smjena koja počinje u 15:10 NIKOME ne odgovara! Zašto smo samo mi kažnjeni tom smjenom, a ne I oni, koji su tako izabrali. Ne pitam nikoga za izbor, borim se za svoje dijete.

Da li oni svjesni da ću ja odvesti dijete u produženi boravak u 7 sati ujutru i to isto dijete uzeti naveče ispred skole oko 19 h. Da ga vodim na neku jos preostalu kasnu sekciju sporta odmah iz škole, da mu dam ručak ili da odmah učimo I radimo zadaću….Recite mi, šta biste vi uradili sa svojim djetetom? Da li su svjesni da su u pitanju djeca od 7 godina, koja su prinuđena da borave prije škole u raznim boravcima i da takva djeca idu umorna na nastavu koja počinje u 15:10h….ali samo za pojedine, samo za one čije su učiteljice tako izabrale. I recite mi, da ja na takvu nepravdu treba da kažem ok, imamo problem “kapaciteta. Ne mogu, jer nije fer, nije pravedno, I djeca su svjesna nepravde koja im se čini….I ja kao dobar roditelj, treba da ćutim i prihvatim i svojim primjerom budem primjer svom djetetu, jer zaboga tako nam je određeno.

Osnovno pravo djeteta, pravo na obrazovanje nije isto za sve i neko to ne želi da vidi i baš ga briga što čini nepravdu.

Ovo je apel jedne ogorčene majke u ime mnogih, jer ne znamo kako da se izborimo za pravo da se borimo za bolje uslove svoje djece. Apel vlastima da u predizbornoj kampanji sjete da treba da izgrade neophodno potrebnu školu na Starčevici i apel Direktorici ove škole da obezbijedi svima iste ili približno iste uslove školovanja.

(blmojgrad.com)

PODIJELI

5 KOMENTARI

  1. Prebacite dijete u drugu skolu, ovdje Bog ne bi udovoljio svima. A i danasnji roditelji prave debile od djece kao da su jedina djeca na svijetu a i da jesu napravite od njih ljude a ne kretene koje moraju dobiti sve sto pozele!

  2. Dokle god ova tupava vlast (i jos tuplja opozicija zajedno sa debilnim narodom) ne shvati da je obrazovanje najvaznije od svega (cak i licnih interesa) bice nam sve gore i gore i kretacemo se u rikverc sve do faze majmuna.

  3. Prestrasno,toj djeci ostaje samo vikend da vidi roditelje..ukoliko roditelji rade vikend..onda ni to! Nevjerovatno je koliko se ne razmislja o najmladjima ovog grada..cim ce se hraniti tokom skoro cijelog dana!? Jednim obrokom u produzenom i sendvicima..ovo je stvarno nedopustivo!

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!