Škola na Starčevici prebukirana, djeca u klupama do 19:30, roditelji se bune

1253

Učenicima drugih i četvrtih razreda nastava u drugoj smjeni u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Banjaluci počinjaće umjesto u 14 časova – sat vremena kasnije, pa će u školskim klupama sjediti sve do 19.30 sati, zbog čega se većina roditelja oštro pobunila.

Roditelji osnovaca kažu da su ogorčeni, jer je organizacija nastave gora nego ikada, a njihovi problemi stigli su i do Pedagoškog zavoda RS i Ombudsmana za djecu.

Godinama se u školu „Branko Radičević“ upisuje u prosjeku 220 prvačića, najviše u cijeloj Republici Srpskoj, roditelji slušaju obećanja o gradnji novog objekta, a nema nikakvih pomaka. Ljuti su i na nadležne što su sve do sada ignorisali problem, pa i na rukovodstvo škole jer misle da su nastavu mogli organizovati bolje.

Škola ima 26 učionica i dva kabineta za informatiku i tehničko, a 76 odjeljenja, koja su rasporedili u četiri smjene, dok prvačići na nastavu idu po posebnom režimu.

– U šoku sam i nemam komentar na ovo što se radi, a rješenje i normalan raspored smjena nije ni na vidiku. Djeca iz druge smjene kući neće dolaziti ni do 20 časova i to je čista tortura. Prošle godine druga smjena im je počinjala sat vremena ranije nego sada, pa su se učiteljice i tada žalile da teško organizuju nastavu jer su već poslije velikog odmora djeca pospana, dekoncentrisana i s njima se ne može raditi – kaže majka jednog dječaka.

Otac djevojčice koja danas kreće u drugi razred kaže da je ljut zbog toga što su roditelji obmanuti i niko ih na upisu nije upozorio da bi bilo dobro da izaberu drugu, najbližu školu.

– Sada bi djetetu prebacivanje u drugu sredinu bilo stresno, ali ako ostane ovakav raspored kakav su najavili, moraćemo razmisliti i o toj mogućnosti. Supruga i ja radimo prvu smjenu i svoje dijete nećemo ni viđati u sedmici kada bude druga smjena – rekao je ovaj otac.

Roditelji u očaju najavljuju i da će tražiti smjenu direktorice škole, a ona im odgovara da je i sama očajna jer su došli do zida i krajnjih granica svojih mogućnosti. Ove godine upisana su 232 prvačića i biće raspoređeni u devet odjeljenja.

– Obraćala sam se svima za pomoć, da se nađe neko rješenje, ali bezuspješno. Ako se do upisa sljedeće generacije osnovaca ništa ne promjeni, a mi opet dobijemo devet odjeljenja, jednostavno nećemo imati gdje da ih primimo i ostaće ispred škole – rekla je direktorica OŠ „Branko Radičević“ Darija Mićić.

Ona smatra da rješenje nije ni najavljena gradnja škole u Adi, gdje bi prešlo oko 300 djece, već da hitno treba mijenjati upisna područja i djecu preusmjeriti u škole koje su sada poluprazne – „Petar Petrović Njegoš“ i „Dositej Obradović“ u Obilićevu, „Stanko Rakita“ u Vrbanji, te „Vuk Stefanović Karadžić“ u Boriku.

Plan upisnih područja po ulicama i naseljima u Banjaluci nije mijenjan već deset godina, a od tada se, naročito Starčevica, drastično izgradila i naselili su je mladi bračni parovi sa djecom. Novi plan biće napravljen krajem godine, te će se pokušati rasteretiti ova škola, a zadnja mogućnost je gradnja škole u Adi jer Ministarstvo prosvjete i kulture za to nema dovoljno para.

Veliki problem naslijeđen

Dragan Banjac, v.d. načelnika Odjeljenja za za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport u Gradskoj upravi, svoje prethodnike nije htio da optuži za zanemarivanje problema škole „Branko Radičević“, ali ističe da im on sada zadaje veliku glavobolju.

– Problem je ozbiljan, ali naćićemo rješenje. Odjeljenje dva mjeseca prikuplja podatke, između ostalog, i o broju djece koja će tek da krenu u školu kako bismo pripremili nova upisna područja, te već sljedeće godine bolje rasporedili prvačiće iz Starčevice, Ade i Novog Borika – rekao je Banjac i dodao da će posebna pažnja biti posvećena i Laušu, jer u školu u ovom naselju dolaze i djeca iz Bistrice i Saračice, iako imaju svoju, bližu.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!