Željezničari uputili otvoreno pismo političkom vrhu RS

217

Ako nam do kraja iduće sedmice uprava Željeznica RS ne isplati zaostale zarade za ovu godinu, u ponedjeljak, 11. septembra, stupićemo u štrajk glađu, saopštili su nezadovoljni radnici ŽRS.

Oni su nakon današnjeg sastanka uputili otvoreno pismo predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, Vladi Srpske i poslanicima Narodne skupštine RS.

Pismo prenosimo u cjelini.

„Ne možemo, a da ne spomenemo skoro završeni štrajk glađu nas željezničara i prekršeno obećanje predsjednika Repulike za isplatu plata u skladu sa zakonom. Pitamo se da li u ovoj državi zakon vrijedi samo za radnike ili za sve građane.

Da li trebaju da žive samo političari, poslušnici i njihove porodice ili na to pravo imamo i mi obični smrtnici? Ponovo smo oštećeni za neisplaćivanje toplih obroka i prevoza, ali da je samo to problem možda bi se mogao prešutiti.

Ono sa čim se više ne možemo pomiriti je da se svako radničko primanje željezničara mora izboriti protestima, štrajkovima, dok se izbjegava pokretanje odgovornosti ljudi koji su ovaj sistem doveli u ovakvo stanje. Da li je to dokaz da ova država nije pravna, da se u njoj ne trebaju poštovati zakoni ili da za političare i poslodavce zakon ne vrijedi? Jedan od dokaza su tužbe koje radnici ŽRS vode protiv Uprave društva zbog kršenja zakona.

Umjesto da se po kratkom postupku pokrene odgovornost zbog donošenja odluka o kršenju zakona, a koje su ponovo donijele gubitak preduzeću, radnici već godinama pokušavaju putem suda da povrate svoja oteta, a zarađena sredstva.

Da li sudski sistem treba da služi pravdi ili da bude u službi politike?

Takođe, jedan od problema koji se pojavljuje u posljednje vrijeme je ukidanje zakonom zagarantovanih prava radnicima za liječenje, iako im se redovno od plate odbijaju doprinosi za fond zdravstva. I to ponovo prolazi bez reakcije nadležnih institucija za sankcionisanje krivaca za to.

Uporedo sa uskraćivanjem isplata radnicima Uprava i Nadzorni odbor izlaze sa idejom o povećanju plata rukovodiocima srednjeg ranga, kako oni to kažu, dok za radnike sa najnižim primanjima nema sredstava. I sve se to, gospodo, dešava iz razloga donošenja Zakona o radu koji ste zajedno kreirali i izglasali, a koji je poništio sva radnička prava.

Pitamo se da li za sve probleme i greške koje napravite vi političari ili poslodavci, ceh trebaju da plaćaju radnici. Da li je to već postala praksa ili je to demostracija sile vas u vlasti? Gospodo, ono što nas radnike interesuje je pravo na život dostojan čovjeka, redovnu platu od koje možemo preživjeti i prehraniti svoje porodice, zdravstvenu zaštitu koju redovno plaćamo, odnosno samo poštivanje zakona. Da li previše tražimo?

Da li ste, gospodo, svjesni da ste svojim činjenjem ili nečinjenjem udarili na egzistenciju nas radnika i naših porodica? Pitamo vas, hoće li se naši problemi bez odgađanja početi rješavati u zvaničnim institucijama Republike Srpske ili treba ponovo da izlazimo na ulicu da bi skrenuli vašu pažnju?

Treba li nam to?!“, stoji u otvorenom pismu železničara političkom vrhu u Srpskoj.

Ni Čede, ni Dodika, ni rakije

Štrajk glađu su najavila desetorica željezničara, koji su u martu gladovanjem iznudili dolazak Milorada Dodika na banjalučku Željezničku stanicu i isplatu plata.

 

Ipak, svi glavni akteri martovske pobune nisu sada na okupu. Čedomira – Čedu Kneževića, prvog među štrajkačima glađu, koji je, u martu, u znak pomirenja, pio rakiju s Dodikom, drugovi nisu pozvali da im se pridruži. Tvrde da je Čedo“individualnim akcijama često minirao njihove napore”.

U priči nije ni predsjednik Dodik, koji se ovog puta nije ni oglasio. Iz njegovog kabineta je samo poručeno da se po ovom pitanju Dodik do ponedjeljka neće oglašavati.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!