Završen sastanak zvaničnika RS i Srbije: 5,5 miliona evra pomoći za Srpsku i opštine u FBiH gdje žive Srbi

946

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija pomoći sa oko pet i po miliona evra opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u kojima pretežno žive Srbi.

Na sastanka državnog rukovodstva Srbije sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Željkom Cvijanović, Vučić je rekao da je to veoma važno za građane Republike Srpske i Srbije.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Srbija prihvatila projekte koji su kandidovani i naglasio da je ovo period najbolje saradnje Srpske i Srbije.

“Republika Srpska je zahvalna Srbiji za ovu pomoć”, rekao je Dodik.

Vučić, Dodik: Problemi između Hrvata i Bošnjaka očigledni

Očigledno je da postoje određenja trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, konstatovao je danas Aleksandar Vučić, ali i dodao da kao predsjednik Srbije ne bi da to komentariše.

“Dodik ima pravo da govori o odnosima u BiH, kao predsednik Srbije toga se klonim, ne bi bilo fer da komentarišem odnose između Bošnjaka i Hrvata, ali ni odnos između delimično službenog Zagreba i Sarajeva”, rekao je predsjednik Srbije odgovarajući na pitanje o najnovijem sikobu između Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđamana.

Naš je cilj, kako je poručio, da imamo dobre odnose i jednima i s drugima, ali i da znamo šza se zbiva.

“Očigledo da postoje trvenja i problemi ne samo u srpsko-bošnjačkim odnosima već i u hrvatsko-bošnjačkim, a ja im želim da to prevaziđu”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, posjeta Sarajevu aredne sedmice imaće smisao upravo u tome da se uspostavi dijalog, civilizovan i pristojan, kao način rješavanja srpsko-bošnjačkih problema.

“Ja želim sve najboje i Hrvatima u rješavanju odnosa s Bošnjacima”, poručio je Vučić, te ponovio da ne bi da ulazi u njihove međusobne odnose.

Za razliku od predsjednika Srbije, predsednik RS Milorad Dodik rekao je da očigledno postoji pritajena mržnja između Izetbegovića i Tuđmana, što je prokomentarisao riječima: “Bili su braća, šta im je sad, nemam pojma”.

Govoreći o najnovijem sukobu Izetbegovića i Tuđmana, on je primjetio da je očigledno da istorijske činjenice ne mogu da budu skrivene i dodao da Izetbegović samo otvara probleme i da nema više destinacija ni u regionu ni u BiH gde nije otvorio problem.

“Čini to u kontinuitetu, prvo sa onim mirovnim sporazumom. On govori da je njegova politika, politika njegovog oca, a politika njegovog oca je Islamska deklaracije, koja je programski akt i dokument za Islamsku državu koja je funkcionisala i još uvijek funckioniše na Bliskom istoku, i on se toga nije odrekao”, rekao je Dodik.

Kako je naveo, sada su i oni saznali od Tuđmana ono što su Srbi govorili, a da se njihov glas nije čuo, a to je da je upravo začetak Islamske države mogao da se vidi u BiH dolaskom mudžahedina, što je, primjetio je, povredilo Bakira Izetbegovića.

To, dodao je, nije jedini problem između BiH i Hrvatske, jer postoji problem i sa Pelješkim mostom, dok Republika Srpska ima problem sa izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške, što pokušava da riješi sa Hrvatskom.

“Izetbegović kontinuirano ima probleme u bošnjačko-muslimanskoj zajednici u samom Sarajevu, gdje gubi podršku vlastite partije i postaje politička olupina, a to tako i biva pri kraju političkog angažmana, onda svi navale na vas”, zaključio je Dodik.

Zajednička sjednica dvije vlade početkom novembra

Premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Ana Brnabić najavile su za početak novembra zajedničku sjednicu dvije vlade.

.
Cvijanović je na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon sastanka rukovodstava Srpske i Srbije, rekla da će time saradnja dvije vlade biti veća i čvršća.

Brnabić je rekla da će timovi dvije vlade nastaviti da rade intenzivno na dogovoru oko tačne agende te sjednice.

“To je još jedan dokaz kontinuiteta ove vlade sa prethodnom Vladom Srbije. To će biti prva zajednička sednica dve vlade u mandatu ove vlade Srbije”, dodala je Brnabić. (Tanjug, Srna)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!