Dakić pozvao bicikliste: Siđimo sa trotoara na ulice!

825

Prvo nam obezbjedite dovoljno staza pa onda uvodite kompjuterski softver za inzajmljivanje bicikla, tako Banjalučani komentarišu ideju Gradske uprave da jednim klikom rezervišete dvotočkaša za vožnju po gradu.

Ne kude ideju već traže da se, za nju, ispune osnovni preduslovi. S razlogom.

“Više puta me baš bicikl mogao udariti i to ono baš jako. Proleti… Nemaju dovoljno prostora za sebe i treba im prostora”, rekla je jedna Banjalučanka.

“Da biciklist ima na umu da se vozi po pješačkoj stazi, tako da se uzme u obzir da je na pješačkoj stazi – pa da se tako i ponaša. A ne da se vozi po pješačkoj, a da se ponaša kao da sam ja na biciklističkoj kao pješak”, razmišlja Banjalučanin.

I Tihomir kaže da je to veliki problem. Svjesni su ga i u gradskom Odsjeku za saobraćaj u kome, zasad, imaju samo viziju kako bi sve trebalo da izgleda. Tihomir je, takođe, vizionar. Poručuje biciklistima – siđimo sa trotoara na ulice.

“Što nas više bude na saobraćajnicama to će biti veći pritisak na Gradsku upravu da počne razmišljati kako, ustvari, da počne realizaciju izgradnje biciklističkih traka i staza u Banjaluci”, rekao je koordinator programa za transport u Centru za životnu sredinu Tihomir Dakić.

“Vizija je da izgradimo biciklističke staze i trake i da svako veće naselje ima svoj terminal za bajkšering sistem”, rekao je Slavko Davidović iz Odsjeka za saobraćaj Grada Banjaluka.

Dotad, ostaje stara priča. Pješaci i biciklisti će nastaviti da se sudaraju i izbjegavaju jedni druge po gradu. A da je hitno napraviti biciklističke staze govori i zakonska odredba po kojoj je zabranjeno, i kažnjivo, voziti bicikl po trotoaru.

(ATV)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!