Spriječena šteta: U Srpskoj ispaljeno 29 protivgradnih raketa

331

Javno preduzeće “Protivgradna preventiva Republike Srpske” saopštilo je da je juče na gradonosne oblake ispaljeno 29 raketa sa područja Bijeljine, Šamca, Pelagićeva i Ugljevika i da su štete od grada spriječene.

Iz ovog preduzeća saopšteno je da već 48 časova prate i dejstvuju na gradoopasnu oblačnost, a preksinoć je dejstvovano sa četiri rakete na području Srebrenice i Bratunca.

– Štete od grada su sprečene, a sa većeg broja protivgradnih stanica je javljena pojava jakih pljuskova i olujnog nevremena sa jakim vjetrom – navode iz “Protivgradne preventive” i dodaju da i dalje prate situaciju i po potrebi su spremni za dejstvo.

Zbog nestabilne vremenske situacije sistem protivgradne zaštite je bio u punoj pripravnosti juče od 13 do 19 časova na teritoriji Brčko distrikta, gradova Banjaluka i Bijeljina, te opština Laktaši, Srbac, Prnjavor, Gradačac, Pelagićevo, Šamac, Donji Žabar, Ugljevik, Zvornik.

Dozvola za dejstvo je dobijena od Centra letnih informacija /FIC/ Banjaluka od 13.45 do 17.29 časova, a rakete su ispaljene na 3 najjača radarska odraza, sa zadovoljenim kriterijumima gradoopasnosti.

Od 15.40 do 16.35 časova dejstvovalo je 15 protivgradnih stanica i ispaljeno ukupno 29 protivgradnih raketa na teritoriji grada Bijeljina /devet stanica, 17 raketa/ i opština Šamac /dvije stanice, četiri rakete/, Pelagićevo /tri stanice, šest raketa/ i Ugljevik /jedna stanica, dvije rakete/.

– Samo sa pojedinih protivgradnih stanica opštine Gradačac i grada Bijeljina su dojavljene pojave sitnog kratkotrajnog grada u pljusku, dok je na većem broju stanica zabilježen izrazito jak vjetar, koji je pratio olujne procese koji su davali intenzivne pljuskove – navedeno je u saopštenju, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!