U Krupi na Uni palo 97,5 litara kiše po kvadratnom metru

866

U mjestu Dubovik u opštini  Krupa na Uni, juče je palo 97,5 litara kiše što predstavlja mjesečni prosjek za ovaj kraj, izjavio je Srni dežurni meterolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Igor Kovačić.

Kovačić je naveo da je juče najviše padavina bilo u Krajini, gdje su zabilježeni i česti grmljavinski procesi.
“Kada se sabere količina kiše od jučerašnjeg dana sa količinama koje se danas očekuju, od 10 do 20 litara po metru kvadratnom, biće to veoma velika količina padavina”, rekao je Kovačić.

Prema njegovim riječima, ova količina padavina konačno ublažava dosadašnju sušu, ali dolazi prilično kasno.

Kovačić je objasnio da obilnije padavine uvijek dolaze sa visinskim ciklonom koji se formira u Đenovskom zalivu, na sjeveru Mediterana, koji je stigao poslije tri mjeseca.

On je napomenuo da su karakteristike ovog perioda suša i veoma visok broj dana sa temperaturom vazduha većom od 35 stepeni Celzijusa.

Kovačić je naveo da su ove padavine bitne za oporavljanje vodnog režima rijeka, koji je u prethodnom periodu bilježio svoje minimalne vrijednosti.

“U pretodnih nekoliko mjeseci, odnosno tokom ljeta suočili smo se sa četiri veoma izražena toplotna talasa koji su donijeli veoma visoku temperaturu, tako da će, kad se klimatološki podaci analiziraju, pored ljeta 2013. godine, ovo biti jedno od najtoplijih”, ocijenio je Kovačić, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!