Ustoličen novoimenovani mitropolit dabrobosanski Hrizostom

84

Njegovo visokopreosveštenstvo novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom svečano je danas ustoličen i uveden u tron u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice – Sabornoj crkvi u Sarajevu.

 Ovom svečanom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje arhijereja i sveštenstva SPC.

Patrijarh je sa episkopima i sveštenicima pričestio vjerni narod u Sabornom hramu, a činom pričešća završena je Sveta arhijerejska liturgija.

Nakon toga zvanicama i vjernicima besjedom se obratio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, poslije čega je pročitana odluka Sabora SPC da na tronu daborobosanskih mitropolita sjedi mitropolit Hrizostom.

Ceremonija ustoličenja završena je besjedom mitropolita Hrizostoma, koji je rekao da sa velikim optimizmom preuzima upravljanje Mitropolijom dabrobosanskom.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su, zajedno sa brojnim vjernicima, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, direktor Republičkog sekterarijata za vjere Dragan Davidović, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar pravde Srbije Nela Kuburović.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predstavnici Islamske zajednice BiH, Јevrejske zajednice BiH i predstavnici međunarodne zajednice, te načelnici opština i gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predstavnici političkog i društvenog života.

Na Liturgiji povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita učestvovali su Hor Srpskog pječavkog društva “Sloga” iz Sarajeva i Hor smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Vladika Hrizostom je 61. mitropolit Mitropolije dabrobosanske, koju je 1221. osnovao Sveti Sava.

Episkop Hrizostom izabran je za novog mitropolita dabrobosanskog na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve održanom u maju ove godine.

Episkop Hrizostom je na tronu dabrobosanskih mitropolita nasljednik blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja, koji je Mitropolijom upravljao od 1992. do 2015. godine.

Školske 1968/1969. godine upisao se u petorazrednu Bogosloviju u Manastiru Krki, koju je sa odličnim uspjehom okončao školske 1973. godine.

Јoš kao učenik 4. razreda Bogoslovije primio je monaški postrig, a zamonašio ga je vladika dalmatinski Stefan Boca na bdeniju uoči praznika Rođenja Presvete Bogorodice /Male Gospojine/ 20. septembra 1971. godine davši mu na monašenju ime Hrizostom.

U čin đakona rukopoložen je na Krstovdan 27. septembra 1971. godine, a u čin jeromonaha u Manastiru Krki 10. juna 1973. godine, kada ga je rukopoložio tadašnji episkop dalmatinski Stefan Boca.

Godine 1974. nakon odsluženja vojnog roka postavljen je za sekretara Crkvenog suda u Eparhiji dalmatinskoj u Šibeniku.

Blagoslovom vladike Stefana, upisao je vanredne studije teologije u Beogradu na Bogoslovskom fakultetu, ali je zbog obaveze u Eparhiji dalmatinskoj i parohiji skradinskoj, koju je po potrebi opsluživao, prekinuo vanredno studiranje na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Već 1975. godine Sveti arhijerejski sinod ga je na preporuku vladike Stefana uputio na redovne studije teologije u Bukurešt, ali zbog političkih razloga /inforbirovska afera Dapčević/ tamo nikada nije otišao.

Zbog te “afere” krajem januara 1976. godine vladika Stefan ga šalje u Solun radi učenja grčkog jezika i priprema za upis na redovne studije teologije na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, koji je završio 1980. godine.

Za sve vrijeme studiranja u Solunu redovno je odlazio na Svetu Goru Atonsku i boravio, prije svega, u Manastiru Hilandaru i drugim svetogorskim manastirima. Posebno je bio duhovno vezan za starca Nikanora /Savića/, tadašnjeg prvog epitropa hilandarskog. Od njega je mnogo naučio, a molitva starca Nikanora bila je da poslije završenih studija ostane u Hilandaru.

Njegovu molbu i želju tada mladi jeromonah Hrizostom je osjetio i prihvatio, pa je odmah po položenoj zakletvi na kraju studija otišao u Hilandar i primio poslušanja efimeriosa i sekretara manastira za grčki jezik.

Međutim, zbog insistiranja tadašnjeg vladike dalmatinskog Nikolaja /potonjeg Mitroplita dabrobosanskog/ da se vrati u Manastir Krku i da bude nastavnik u tamošnjoj Bogosloviji početkom 1981. godine, jeromonah Hrizostom se vratio u svoj postrig Manastir Krku, u kojoj je od septembra 1981. do septembra 1991. godine bio nastavnik, vaspitač, glavni vaspitač, manastirski ekonom, gostoprimnik, kustos novootvorene riznice Manastira Krupe, administrator parohija đevrsačke, skradinske i bribirske.

U maju 1991. godine Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao ga je za prvog episkopa novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke, a ustoličen je odlukom Svetog arhijerejskog sinoda 4. avgusta 1991. godine u Hramu Svetog Save u Drvaru jer je Katedralni hram u Bosanskom Petrovcu bio u fazi rekonstrukcije.

U Eparhiji bihaćko-petrovačkoj ostao je 22 godine.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC, 1. juna 2013. godine izabran je na upražnjenu katedru episkopa zvorničko-tuzlanskog, a 13. jula 2013. godine ustoličen je u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Poslije četiri godine arhipastirskog rada u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, odlukom Svetog arhijerejskog sabora 24. maja ove godine vladika Hrizostom izabran je za mitropolita dabrobosanskog, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!