Cvijanović: Ako vam se ne sviđa rotacija, biće delegacija

864

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je za Srnu da su obje enitetske vlade imale određene primjedbe na tekst Ugovora o Transportnoj zajednici ili bolje rečeno strahove, ali su nakon izvjesnog vremena prihvatile ta rješenja.

“Јa sam i tad rekla da ćemo preživjeti i mi ako će preživjeti i drugi u regiji, mada smo upozoreni da će to stvoriti određene probleme, na primjer u željezničom saobraćaju. Dakle, sam Ugovor je jedna stvar, a što se tiče konstatacije Mirka Šarovića da je navodno Savjet ministara donio neki kompromisni zaključak o koordinaciji – to nije tačno, osim ako Savjet ministara nije sam sa sobom napravio neki kompromis, jer s nama nisu o tome ni razgovarali, a kamoli postigli kompromisno rješenje”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da to pitanje tek treba da se definiše i pojasnila da tu misli na postupanje na unutrašnjem planu između različitih nivoa vlasti, jer bez toga neće biti ni saglasnosti Vlade Republike Srpske na ono što bi eventualno prezentovao ministar iz Savjeta ministara.

“Ako misle da mogu sami i ako misle da mogu da donose rješenja koja su provodiva samo u Federaciji BiH, nemamo ništa protiv toga. Za ono što misle da bi uključivalo i Republiku Srpsku, moraće da promijene pristup”, poručila je Cvijanovićeva.

Komentarišući poziv predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića “nižim” nivoima vlasti da poštuju Ustav, Cvijanovićeva je naglasila da Vlada Srpske poštuje Ustav.

“U Ustavu jasno piše da je Republika Srpska nadležna za saobraćaj, te u skladu s tim se i traži naša zastupljenost. Ako vam se ne sviđa rotacija, biće delegacija”, poručila je premijer Srpske.

Savjet ministara prihvatio je danas jednoglasno Ugovor o Transportnoj zajednici. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović rekao je da je bilo različitih mišljenja o sprovođenju odluke o Transportnoj zajednici.

“Raspravljano je i o zaključcima koji bi pratili ovaj dokument, a jedan od njih odnosio se i na stavove iz Republike Srpske. Predstavnici iz Srpske podržali su te zaključke, ali oni nisu dobili dovoljnu većinu. Na kraju je donesen kompromisni zaključak koji govori o koordinaciji i zauzimanju stavova u okviru Transportne zajednice, što je bilo suštinsko insistiranje Republike Srpske”, rekao je Šarović, javljaju agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!