Svega ima u oglasima: Kasetofon nude za rakiju, jaknu za plastenik

825

Da je preživljavanje u BiH prava umjetnost, poznato je odavno svima koji su barem kročili na ove prostore, a snalažljivost koju stanovnici ispoljavaju kako bi to postigli najbolje se može vidjeti u malim oglasima koji su prava riznica dovitljivosti ovdašnjih ljudi.

Klasične oglase o prodaji – potražnji nepokretnosti, vozila, stoke ili raznih predmeta, “sa tržišta” sve više guraju ponude o zamjeni – razmjeni stvari.

Tako iz novinskih stubaca vire ponude za zamjenu krave za automobil, ali i raznih drugih papkara za rakiju ili vino. Nerijetko se vrijednost kasetofona izjednačava sa nekoliko litara šljivovice ili kruške. Pred zimu se obično mnogi dovijaju da stoku zamijene za nekoliko metara drva pa se u oglasu nađe i pokoje tele ili koza, koje bi vlasnici rado zamijenili za toplinu iz šporeta.

Posebna kategorija su oglasi koji su sročeni tako da odskaču od ostalih pa se tako u prodaji limenih ljubimaca kao uslov postavlja “solarno plaćanje – pare na sunce”.

Oglas koji je prema našem skromnom mišljenju u konkurenciji za najduhovitiji na ovim prostorima je onaj  Banjalučanke Rade Svjetlanović. Ona je prošle godina na jednom od portala za oglašavanje okačila oglas o prodaji kožne jakne koju je dobila od supruga, a koja joj je prevelika, kao da je, kaže u šali, birao za drugu ženu.

– Ne mogu dušu griješiti, jakna je prelijepa. Za nju sam tražila 500 KM iako vrijedi mnogo više, a kupljena je u Rusiji. Međutim, godinu mi se niko nije javio na oglas, zbog čega sam je sad ponudila u zamjenu za malo veći plastenik – ispričala je Svjetlanovićeva.

Predsjednik Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona Gordana Bulić poplavu oglasa o zamjeni i razmjeni objašnjava činjenicom da mnogi stanovnici nemaju novca da sebi priušte potrebne stvari pa su prinuđeni da se snalaze na razne načine.

– Mnogo je stanovnika u BiH koji nemaju novca da kupe nešto što im je potrebno, dok s druge strane podrum im je pun nepotrebnih stvari, koje bi nekome dobrodošle. I ranije su se prijatelji i rođaci mijenjali za neku robu, dok je sad to zahvaljujući internetu masovnije i javnije – kazala je Bulićeva.

Dodala je da Udruženje nikad nije imalo žalbi na takve razmjene, jer se one uglavnom rade u četiri oka, tako da je mala mogućnost prevare.

– Međutim, žalosno je to što u današnje vrijeme, kad ljudi posluju s elektronskim karticama i odlaze na egzotične destinacije, veliki broj stanovnika BiH je primorano da do potrebne robe dolazi putem trampe – kazala je Bulićeva.

Prijedorčanka Jelena Marković ističe da često na internetu razmjenjuje stvari, a posljednje što je ponudila za patike, koje nigdje nije mogla da kupi, je stari strip njenog tate.

– Osim što putem oglasa mogu nađu svašta, a što nema u prodavnicama, jako je zabavno razmjenjivanje stvari. To me podsjeti na djetinjstvo kada smo svi sve međusobno razmjenjivali, od salveta do odjeće – kazala je Markovićeva.

Oglasi za posao

Društvene mreže i internet stranice za oglašavanje prepune su i sumnjivih oglasa za posao poput onih za pakovanje koverti kod kuće, posao hostese, čistačice, sobarice, tesare i zidare. Takođe, nisu rijetki ni oglasi za rad u zemljama EU, sa kojima treba biti veoma oprezan.

(glassrpske.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!