Za treći upisni rok ostaće skoro 2.000 praznih mjesta

710

Iako se očekivalo da će se nakon drugog upisnog roka broj slobodnih mjesta na Saobraćajnom, Filozofskom, Pedagoškom ili Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) popuniti, klupe su na prijemnim ispitima u ponedjeljak u ovom roku bile poluprazne.

Iako još nisu izašli rezultati prijemnih ispita, ako je suditi po broju budućih studenata koji su konkurisali za drugi upisni rok, na dva javna univerzita u RS za treći upisni rok ostaće skoro 2.000 praznih mjesta.

Najmanju zainteresovanost u Banjaluci budući brucoši pokazali su za PMF, gdje je za 212 slobodnih mjesta konkurisalo njih 46, Tehnološki fakultet, gdje se za 103 slobodna mjesta prijavilo njih 26, a loša zainteresovanost je bila i na Filološkom, Pravnom i Poljoprivrednom fakultetu.

Na Banjalučkom univerzitetu za ukupno 1.428 slobodnih mjesta prijavilo se tek 467 potencijalnih brucoša, koji su u poendjeljak radili prijemni ispit u drugom roku, a rezultate mogu očekivati u srijedu do 14 časova. Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci polaganje prijemnog ispita će biti obavljeno do petka.

Slična situacija je bila i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, gdje je, i pod pretpostavkom da svih 12 svršenih srednjoškolaca koji su konkurisali polože prijemni ispit, ostalo preko 100 slobodnih mjesta. Mala zainteresovanost je bila i na Pravnom, Pedagoškom ili Filozofskom fakultetu. Sudeći prema broju prijavljenih na konkurs, i na ovom univerzitetu nakon objavljivanja rezultata ostaće skoro 1.000 praznih mjesta.

Zoran Ćurguz, dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju, komentarišući malu zainteresovanost za studije na ovom fakultetu, rekao je da je pored generalno smanjenog broja djece, što je vidljivo i na ostalim fakultetima, to rezultat i otvaranja privatnih fakulteta.

“Dešava se da imamo još mnogo saobraćajnih privatnih fakulteta i djeca se sve češće odlučuju za te privatne. Mi smo imali studente iz Banjaluke, sada ih nemamo jer studiraju u Banjaluci, zatim iz FBiH, a sada je otvoren fakultet u Tuzli i fakultet u Travniku. Mi smo državni fakultet koji ima neki nivo”, rekao je Ćurguz. Dodao je da su slobodna mjesta planirana u odnosu na neki raniji period, ali su, i pored toga što je taj broj smanjen za tridesetak mjesta, znali da je realno očekivati da će se u prvu godinu upisati tek stotinak studenata, a zasad ih je 70.

Goran Trbić, dekan PMF-a u Banjaluci, rekao je da se na ovaj fakultet na osam studijskih programa upiše oko 200 studenata. Ukoliko prijemni ispit položi svih 46 studenata koji su konkurisali, to će biti oko 180 brucoša. “Tako je i na ostalim fakultetima, jer je manji broj svršenih srednjoškolaca. Biće još jedan upisni rok krajem septembra, pa se nadamo da ćemo imati oko 200 studenata”, rekao je Trbić. Dodao je da se mjesta najviše popune na odsjecima biologija, matematika i hemija.

Moguća slobodna mjesta na fakultetima za treći rok (nakon drugog upisnog roka)

Banjalučki univerzitet:

– Prirodno-matematički 166

– Poljoprivredni 134

– Filološki 119

– Elektrotehnički 83

– Tehnološki 77

– Pravni 76

– Šumarski 55

– Akademija umjetnosti 53

– Mašinski 44

– Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta 32

– Rudarski 30

– Filozofski 28

– Fakultet političkih nauka 25

– Arhitektonsko-građevinsko-geodetski 20

– Medicinski 13

– Ekonomski 9

– Fakultet bezbjednosnih nauka 0

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!