Ivanić: Sutra sa Vučićem staviti tačku na sve probleme

533

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da očekuje da će predstojeća posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića BiH proteći u dobrom ambijentu i da će zvaničnici dvije zemlje sutra u Sarajevu staviti tačku na sve probleme kojih je bilo u prethodnom periodu.

Ivanić je podsjetio na napad iz 2015. godine na Vučića u Srebrenici, te otkazivanje posjete bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića zbog hapšenja nekadašnjeg komandanta jedinica takozvane Armije BiH na području Srebrenice Nasera Orića, koji je optužen za ratne zločine nad Srbima.
“Ova posjeta je izuzetno značajna. Veoma dugo nismo imali posjetu predsjednika Srbije, posljednji je bio Boris Tadić, i to davno. Ovo bi trebalo da bude početak novih, a vjerujem i puno boljih odnosa. Očekujem i početak razgovora oko granica, pitanja koje stoji već 15 godina. Interes obje zemlje je da na to stavimo tačku”, naveo je Ivanić za “Politiku”.

On je istakao da je “ogromna odgovornost na Sarajevu da obezbijedi da ova posjeta protekne normalno” jer bi bila potpuna katastrofa kada bi se bilo šta loše dogodilo.

“Ali, uvjeren sam da će sve proteći mirno jer je to dominantni interes Sarajeva”, naglasio je Ivanić.

On očekuje da će glavne teme biti iz ekonomije, ali sumnja da će biti riječi o putu Beograd-Sarajevo jer za to pitanje unutar BiH uskoro neće biti saglasnosti.

Kada je riječ o krutom stavu bošnjačkih političara prema Beogradu, Ivanić je rekao da je do sada bilo toliko pruženih ruku iz Beograda, koji je pokazao izuzetno veliku toleranciju na najdirektnije udare, poput napada na Vučića u Srebrenici, ali da se iz Sarajeva čuje veoma mnogo lijepih riječi, dok djela izostaju.

Govoreći o budućoj deklaraciji o očuvanju srpskog identiteta, Ivanić je naveo da ne vidi zašto bi taj dokument bio problem bilo kome, te da se u Sarajevu diže bespotrebna galama o dokumentu koji još niko nije ni vidio.

“Riječ je dokumentu, koji treba da iskaže interese Srbije i Republike Srpske za očuvanje identiteta srpskog naroda u novim okolnostima. Valjda je pravo srpskog naroda da zajednički brine o identitetu, sudbini, kulturi. To je potpuno prirodno za sve narode”, istakao je Ivanić.

On je naglasio da se iskreno nada da će deklaracija biti dobra osnova za istinsku odbranu identiteta i kulture srpskog naroda.

“Ni sam ne znam šta će konkretno ta deklaracija da sadrži, ali očekujem da će doprinos njenom stvaranju i sprovođenju dati širok spektar srpskih intelektualaca, institucija i svih ključnih faktora na javnoj sceni Srpske i Srbije”, kaže Ivanić.

On navodi da veoma malo preostalih Srba u Federaciji BiH /FBiH/ i dalje nisu konstitutivan narod u tom entitetu, ne mogu da dođu do bilo kakvog posla, imaju problem da izučavaju svoju kulturu i srpski jezik.

“Kada pogledate, najveće etničko čišćenje na prostoru BiH je ono koje za rezultat ima postojeće stanje u FBiH, koje se vidi po preostalom broju Srba. Licemjerno djeluju stavovi da su Srbi sami krivi što ih nema, to je ispod svih kriterijuma”, rekao je Ivanić.

Komentarišući stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića o trilaterali Srbija – BiH – Hrvatska, Ivanić je naveo da za tu ideju nije bilo političke saglasnosti, ali da smatra da bi to svima bilo korisno.

“Zato se nadam da će sada biti političke volje na svim stranama i da će uspjeti ta ideja”, istakao je Ivanić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!