Plenković odbacio prigovore da izbjegava Sarajevo

677

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji završava dvodnevnu posjetu hrvatskim institucijama u BiH, odbacio je prigovore da navodno izbjegava Sarajevo.

Plenković je u Mostaru podsjetio da su dvije vlade nedavno održale zajedničku sjednicu u Sarajevu i dodao da je u stalnom kontaktu s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem oko svih otvorenih pitanja.

Hvatski premijer je rekao i da je vlada hrvatske u proteklim godinama nalazila načina da podrži određene projekte i dodao da vjeruje da će Zagreb u okviru šire saradnje i podrške po ovom pitanju naći načina da pomogne u rješavanju određenih finansijskih pitanja.

Odnosi Hrvatske i BiH su zaoštreni posljednjih nedjelja zbog realizacije projekta gradnje Pelješačkog mosta za koji je Zagreb dobio novac od EU.

Međutim, Sarajevo je i zvanično zatražilo od Evropskog parlamenta stopiranje gradnje mosta, javila je  agencija Patria.

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Doma naroda PS BiH, Šefik Džaferović i Safet Softić, uputili su pismo predsjedniku Evropskog parlamenta u kojem se traži stopiranje gradnje Pelješačkog mosta, dok se ne riješi spor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!