Ružica Јukić: Bila sam prisluškivana i praćena

2050

Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Ružica Јukić rekla je na današnjoj sjednici Savjeta da je u toku hajka na nju i da su ona i vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić prisluškivane i praćene.

Obrazlažući informaciju o napadima na pravosuđe, Јukićeva je navela da je Tužilaštvu BiH prijavila prijetnje koje je dobila preko društvenih mreža, kao i da su njene službene mejl adrese presretnute, te zatražila da se ispita ko stoji iza toga. Ona je rekla da joj je na obilježavanju 20 godina rada Ustavnog suda jedan  od kolega rekao da je prati Obavještajno- bezbjednosna agencija /OBA/.

“Željela sam ispitati zašto, jesam li ja prijetnja BiH, jesam li terorista. Nakon toga, novinar Јosip Šimić dostavio je dokumentaciju Tužilaštvu i meni. Prvi sporni dokument je bio dopis, a sutradan je dostavio transkript u kojem je apsolutno sve ono što je radila Tadićeva i moj službeni mejl. Tužilaštvo treba da istraži da li je dokument falsifikovan. Postoji i dokument gdje Šimić razgovara sa nekom osobom i u kojem on upozorava da mene, Tadićevu i njega prisluškuje Sipa. Njemu su kao novinaru dostavljene takve informacije”, rekla je Јukićeva, naglasivši da je veoma važno da se istraže sve okolnosti jer je riječ o službenom mejlu”.

Ona kaže da ne tvrdi da je to uradila Sipa i da je na njima da istraže ko je to činio, ističući da ovo nije napad na nju, već na pravosudne institucije. Izdvojila je dokument u kojem je navedeno da nju i Tadićevu prati i prisluškuje direktor Sipe Perica Stanić.

“Šimić mi je rekao i ime ljudi iz Sipe, a istraga će pokazati ko je osoba sa kojom je on komunicirao putem mejla. Ako nismo mi bezbjedni, kako će biti građani. Čula sam da postoje nelegalne organizacije na Ilidži koje prisluškuju, mislim da se tome treba stati ukraj”, rekla je Јukićeva.

Navodeći da sada ne može upotrebljavati svoj službeni kompjuter, istakla je da kao potpredsjednik VSTS-a nastoji da odgovorno obavlja svoj posao i da se bori protiv anomalija u pravosuđu. Јukićeva je izrazila sumnju da se posljednji događaji provode kako Tadićeva ne bi postala glavni tužilac BiH i dodala da se, zbog istupa ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića obratila i Savjetu ministara, ali da, najvjerovatnije, nikad neće dobiti odgovor “jer su SDA i SDS u koaliciji na tom nivou”.

Ona je najavila da će sutra u Opštinskom sudu u Sarajevu sutra biti održano ročište po tužbi za klevetu koju je podnijela protiv Mektića.

Informacija Ružice Јukić primljena je k znanju na današnjoj sjednici VSTS jer je predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija zatražio je da Savjet ne raspravlja o ovoj tački da ne bi bilo ugroženo više istraga o aktuelnom događaju, koje su u toku, prenose agncije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!