U četvrtak otvaranje izložbe “Taština malih razlika”

621

Izložba „Taština malih razlika“ autora Grejsona Perija, jednog od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika, biće otvorena u četvrtak, 7. septembra, u 20 časova, u Muzeju savremene umjetnosti RS.

Ovog svjetski priznatog umjetnika ugostiće MSU RS i “British Council”, uz podršku Grada Banja Luka, u okviru turneje njegove izložbe “Taština malih razlika” po zapadnom Balkanu. Peri će prisustvovati otvaranju izložbe i održati predavanje u Kulturnom centru Banski dvor.

“Izložba ‘Taština malih razlika’ se sastoji od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Ovom izložbom Grejson Peri istražuje vlastitu fascinaciju pitanjem ukusa i klase. Tapiserije su nastajale istovremeno s dokumentarnom serijom britanske televizije Kanal 4 ‘S Grejsonom Perijem neukus ni slučajno/All in the Best Possible Taste with Grayson Perry’, koja je nagrađena prestižnom nagradom ‘Bafta’, koja će tokom trajanja izložbe biti emitovana i na RTRS”, naveli su iz MSU RS.

Grejson Peri je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler, kako će se i predstaviti Banjalučanima.

Dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!