Vučić u dvodnevnoj posjeti BiH

567

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Sarajevu izjavio da je u posjetu BiH došao da bi rekao da BiH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja i da to prijateljstvo pokazuje kroz poštovanje teritorijalnog integriteta BiH jačanjem ekonomskih, političkih i svih drugih veza.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa domaćinima je razgovarao o korekciji granice i unapređenju ekonomske razmjene. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović priznao je da pravosudni organi BiH nisu utvrdili ko stoji iza napada na Vučića u Potočarima, prije dvije godine, ali da će istraga biti nastavljena. Vučić je popodne posjetio Istočno Sarajevo, gdje je ponovio da je Srbija izdvojila pet miliona evra za projekte u više opština u Srpskoj.

Himna “Bože pravde” i svečani špalir za srpskog predsjednika, prvog nakon šest godina u Sarajevu. Na svečanu dobrodošlicu Vučić je odgovorio porukom da BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja.

– Moja riječ kada kažem da smo iskreni prijatelji ima značenje. Rekao sam njima trojici – budite mirni i spokojni što se tiče Srbije, za nas je važno da se poštuje Dejtonski sporazum i dogovor tri naroda – naglasio je Vučić.

Mrlja na prijateljskim odnosima i više puta ispruženoj ruci mira srpskog predsjednika je izostanak rezultata u istrazi napada na Aleksandra Vučića prije dvije godine u Potočarima. Od istrage se neće odustati ako želimo da budemo ozbiljna država, poručuje Dragan Čović.

Vučić je poslije sastanka sa članovima Predsjedništva BiH rekao da je razgovarano o više otvorenih problema.

“Čini mi se da smo otvoreno pričali o političkim razlikama”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Navodeći da se privodi kraju formiranje komisije za granicu, Vučić je izrazio očekivanje da će biti dramatično ubrzano rješavanje ovog pitanja i uspostavljanje konačne granice između BiH i Srbije.

“Kao što znate, riješeno je 97 odsto te granice, još ta tri odsto treba da riješimo i mislimo da smo blizu rješenja. To bi bio izvanredan signal za cijeli region i za BiH i kakve su namjere Srbije, ali i da dokažemo da smo u stanju da se dogovaramo jedni sa drugima”, rekao je Vučić.

On je istakao da je uputio poziv članovima Predsjedništva BiH da posjete do kraja godine Beograd jer je uvjeren da će do tada biti završene neke važne stvari.

“U tom slučaju uputio bih poziv i nekim evropskim zvaničnicima da dođu, da budu zajedno sa nama u Beogradu, na teritoriji Republike Srbije”, dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o infrastrukturnim pitanjima, povezivanju saobraćajnicom Beograda i Sarajeva, olakšavanju trgovinske saradnje, te zajedničkom diplomatskom nastupu BiH i Srbije.

Čović je izrazio nadu da će razgovori koje će Vučić i delegacija Srbije danas i sutra imati sa zvaničnicima BiH potvrditi da dolazi novo vrijeme okrenuto budućnosti Srbije i BiH.

Ističući da mu je izuzetna čast što može pozdraviti predsjednika Srbije i njegove saradnike nakon šest godina, Čović je rekao da su razgovori bili izuzetno konstruktivni i da je razgovarano o mnoštvu tema koje opterećuju odnose u BiH i šire, a koje Srbija i BiH mogu zajednički rješavati.

“Razgovarali smo o privrednoj saradnji, vođenju zajedničke spoljne politike i objektima koje smo donedavno zajednički dijelili, ali i da se zajednički podržavamo u institucijama koje nešto znače kada su u pitanju međunarodni odnosi za Republiku Srbiju, odnosno BiH”, precizirao je Čović.

Prema njegovim riječima, u razgovoru o granici Srbije i BiH istaknuto je značenje rješavanja tog pitanja za BiH s obzirom na to da je već riješeno pitanje granice sa Crnom Gorom.

“Uvjeren sam da ovim pristupom koji smo danas imali, primarno nas iz BiH, uz ohrabrenje predsjednika Srbije, možemo vrlo brzo doći do rješenja radom zajedničkih komisija da bismo poslali snažnu poruku svima nama u BiH da se okrenemo budućnosti i da budemo što manje opterećeni prošlošću”, dodao je Čović.

On je najavio da će Srbija biti partner BiH na Mostarskom sajmu od 10. do 14 aprila sljedeće godine, a pomenuo je i aktivnosti u vezi sa podrškom izgradnji Saborne crkve u Mostaru.

Čović je podvukao da je Vučić danas pružio ruku BiH, koju BiH treba prihvatiti i iskoristiti za buduću saradnju.

Osvrnuvši se na incident u Potočarima, on je ocijenio da je to “veliki šamar BiH, koja se kao domaćin loše ponijela prema visokom gostu”.

“To je veliki šamar i institucijama BiH koje još nisu riješile taj slučaj na transparentan i efikasan način. Moramo to do kraja riješiti, pronaći nalogodavce i izvršioce. To ne može da se gura pod tepih, a tim se treba suočiti odgovorno”, zaključio je Čović.

 

Građani Istočnog Sarajeva moći će da računaju na još veću i snažniju podršku Srbije, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i šest načelnika opština u sastavu grada, Vučić je izjavio da je Vlade Srbije danas usvojila odluka o izdvajanju sredstava za izgradnju trga u Istočnom Novom Sarajevu i raznih infrastrukturnih objakta na području opštine Pale.

On je izjavio novinarima da je na sastanku bilo riječi o načinima kako da Srbija pomogne ovim lokalnim zajednicama.

“Nadam se da ćemo moći da pomognemo Trnovu, Sokocu, Istočnom Starom Gradu i Istočnoj Ilidži. Neću da obećavam previše, jer je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kao član Vlade htjela da obeća više i ona je u prilici da to učini”, dodao je Vučić.

On je naglasio da je želio manje da obećava, a više da ispuni s obzirom na to da Srbija danas ima dovoljno novca.

“Nadam se da će prilika da pomognemo biti do kraja ove, kao i naredne godine”, rekao je predsjednik Srbije, zahvalivši svima u Istočnom Sarajevu na gostoprimstvu, a posebno srednjoškolcima i studentima koji su ga dočekali ispred Administrativnog centra grada.

Vučić je naglasio da je svih pet miliona evra koje je obećao predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i predsjedniku Vlade Željki Cvijanović danas prošlo kroz odluku Vladu Srbije.

“Spremni smo da pomognemo, ali mrzim da nešto obećam i ne uradim. Bolje da kažem pustite da vas iznenadim – neće biti neprijatnih već samo prijatnih iznenađenja”, rekao je Vučić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je zahvalio Srbiji na pomoći Srbije ovoj lokalnoj zajednici, kao i na obećanju da će pomoć biti i dalje izdvajana.

On je istakao da je Vučića upoznao o nastanku Grada i Univerziteta u Istočnom Starajevu, prirodinim potencijalima i dosadašnjim razvojem.

“Zahvalni smo na ovoj posjeti i smatramo je istorijskom. Ona je veoma važna kako za Grad Istočno Sarajevo, tako i za Republiku Srpsku”, rekao je Vuković.

On je predsjedniku Srbije uručio ikonu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića, zaštitnika Grada Istočno Sarajevo i nekadašnjeg mitropolita dabrobosanskog.

Predsjednik Srbije danas je u Istočnom Sarajevu obišao gradilište nove bolnice. Vučića su dočekali ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović, koji su informisali predsjednika Srbije o toku radova.

Dočeku su prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža, na čijem se području gradi bolnica.

Predsjednik Srbije je porazgovarao sa zaposlenima u bolnici, koji su iskazali zadovoljstvo posjetom, kao i sa radnicima koji grade novu bolnicu.

Vučić je potom sa Ivanićem posjetio Sabornu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, gdje ih je dočekao mitropolit Hrizostom.

Ivanić je ocijenio je da se Vučićeva posjeta Sarajevu odvija u pozitivnom ambijentu te da je otvoreno i dogovoreno jako puno konkretnih stvari. Smatra da će, ukoliko bude razumnog pristupa BiH, Srbija vrlo brzo nastojati da se nađe način za postizanje dogovora za naknadu za potopljeno zemljište koje 25 godina nije plaćano.

“Riješilo se pitanje stare devizne štetnje, postoji želja i dogovoreno je da se ubrzaju prelasci granica, a to znači da roba više ne čeka. Razmjena raste, otvorićemo razgovore o granici nakon 15 godina i to bi bilo izuzetno i vrlo dobro prihvaćeno od Brisela”, rekao je Ivanić.

On smatra da postoji mnogo razloga za zadovoljstvo ističući, činjenicu da je predsjednik Srbije našao vremena da posjeti i Istočno Sarajevo.

“To narodu jako puno znači što je obišao gradilište bolnice u Kasindolu i što je došao u jedan od simbola prisustva Srba na prostoru BiH a to je Saborna crkva u Sarajevu. To je lijepo sklopljen program za koji sam uvjeren da će donijeti pozitivne efekte”, rekao je Ivanić.

(RTRS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!